De juiste interventie kiezen? Eurydice Janga vertelt over duurzame inzetbaarheid
Eurydice Janga, adviseur Duurzame Inzetbaarheid, adviseert zorgorganisaties over het kiezen van de juiste training, workshop, coaching- of ander programma, deze succesvol te implementeren en er langdurig van te profiteren.
Met adviesgesprekken help ik zorgorganisaties bij het prioriteren van onderwerpen en het kiezen van passende interventies
Draagvlak creëren
Veel zorgorganisaties zijn al bezig met regelingen, interventies en mogelijkheden die onder de vlag duurzame inzetbaarheid vallen. Als je niet goed communiceert over het nut en het resultaat, kunnen medewerkers weerstand voelen als er 'weer een cursus is bedacht waar ze heen moeten’. Mijn advies: kijk binnen de organisatie wat er al gebeurt, voeg dit samen onder een kapstok - zodat er een overkoepelend programma ontstaat - en bouw met verschillende thema's (bijvoorbeeld mantelzorg, talentontwikkeling en werk-privébalans) aan een menukaart. Zo ontstaat er een geheel, waardoor medewerkers overzicht krijgen van alle mogelijkheden en de directie beter weet welke thema's prioriteit hebben - wat weer helpt bij het kiezen van de juiste interventie.
Het is voor zorgorganisaties vaak lastig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, want iedere medewerker is uniek. Wat je wél kunt doen is medewerkers vragen wat ze zelf belangrijk vinden, via enquêtes, klankbordsessies of door teammanagers in te schakelen om input op te halen. Met als doel: zoveel mogelijk wensen, uitdagingen en problemen in kaart brengen. Duurzame inzetbaarheid gaat pas vliegen zodra organisatiedoelstellingen gekoppeld worden aan de wensen van de medewerkers. De kans op een ‘eendagsvlieg’ is namelijk groot, wanneer de voordelen en resultaten onvoldoende bekend zijn binnen de organisatie. Er is dus niet alleen draagvlak nodig van de directie, HR-medewerkers en managers, maar juíst ook van de medewerkers op de werkvloer.
Maak organisatiedoelstellingen helder, breng behoeften van medewerkers in kaart en zorg dat het geen HR-feestje wordt
Interventie kiezen
Tools, zoals klankbordsessies, kunnen helpen om op korte termijn veel input op te halen binnen de organisatie. Het beste is om ze om de zes à acht weken te herhalen. Onthoud dat medewerkers alleen uitdagingen of pijnpunten binnen de organisatie delen, wanneer ze zich veilig voelen om zich kwetsbaar op te stellen. Is alles helder? Dan is het tijd om de thema’s te prioriteren. Sommigen kiezen voor een organisatiebreed programma, terwijl anderen specifieke interventies voor medewerkers of leidinggevenden organiseren. Tip: realiseer je dat het aanbod op de website vaak niet in beton gegoten is, maar dat er ruimte is voor maatwerk. Werk je met verschillende partners? Breng ze dan allemaal op de hoogte van de samenwerking voor onderlinge afstemming en aanvulling.
In oktober ben ik begonnen met adviesgesprekken voor zorgorganisaties die een voucher ontvingen uit de Regeling Duurzame Inzetbaarheid, waarbij ik ze help met het prioriteren van onderwerpen en het kiezen van passende interventies. Kortom, het is belangrijk dat organisatiedoelstellingen duidelijk zijn en de behoeften van medewerkers goed in kaart zijn gebracht, zonder dat het een HR-feestje wordt. De deadline voor het inschrijven van de vouchers was 21 september. In totaal hebben zorgorganisaties, na toekenning van de voucher, drie maanden de tijd om offertes op te vragen, en daarna nog drie maanden om de interventie in te plannen of een planning in te dienen.
Heeft een organisatie geen voucher, maar wel budget voor een interventie? Ook zij vinden via de website een overzicht van de beschikbare programma's en partners.
Wil je meer weten over het kiezen van de juiste interventie? In deze video deelt Eurydice Janga meer tips.