De training of het programma voor duurzame inzetbaarheid is afgerond: hoe nu verder?

Eurydice Janga, adviseur duurzame inzetbaarheid, deelt in deze blog tips over hoe je medewerkers scherp en gemotiveerd houdt – juist als je de voucher hebt ingezet en de training, coaching of het programma is afgerond.
Valkuilen
Mijn advies is: houd duurzaamheid levend in de organisatie en vind ambassadeurs die graag de rol van voortrekker op zich nemen. Voorkom dat de verantwoordelijkheid bij één persoon komt te liggen. Zorg er daarom voor dat iedereen zich betrokken voelt bij het verdere proces. Op het moment dat alle medewerkers druk zijn, verdwijnt duurzame inzetbaarheid gemakkelijk naar de achtergrond. Praktische voorbeelden over de invulling van een werkdag en gesprekken over duurzame inzetbaarheid zorgen ervoor dat het onderwerp blijft leven op de werkvloer. Zorg ook dat het regelmatig op de agenda staat.
“Het droomscenario is dat organisaties vóór de workshop, training of het programma met duurzame inzetbaarheid bezig zijn, en na afloop ook”
De tweede valkuil is dat we soms te groots denken. Dat iedere stap na de interventie meeslepend moet zijn. Maar door iedere dag een kleine stap te zetten, maak je binnen een maand een hele grote. Zelfs met kleine veranderingen valt winst te behalen. Denk aan managers en directieleden die zichtbaar pauze nemen of dagelijks een kwartier wandelen. Dit laat de rest zien dat beweging belangrijk is. Een kleine, kosteloze actie die op den duur vruchten afwerpt. Is het doel van duurzame inzetbaarheid gericht op vitaliteit en energie? Dan is kennis delen over voeding en energiemanagement ook een goede optie.
Samenwerking
Het klinkt misschien gek, maar iedere medewerker heeft de regie over de eigen duurzame inzetbaarheid. De taak van de manager of organisatie is om dat aan te wakkeren en bewustwording te creëren, door te inspireren en motiveren. Merk je dat dit moeizaam gaat? Ga de werkvloer op en vraag waar behoefte aan is, zodat je ergens kunt beginnen. Door – opnieuw – te starten met het 'laaghangende fruit', houd je het doel in leven, bouw je het langzaam op en zorg je dat medewerkers actief blijven in plaats van achterover leunen.
Tip: schakel de Hoe Dan?-toolkit in. Deze materialen focussen op de zorg van de toekomst. Het zijn gespreksstarters voor organisaties om te kijken hoe duurzame inzetbaarheid kan helpen. Interesse? De toolkit is hier gratis te bestellen voor VVT-organisaties.
Het droomscenario is dat organisaties vóór de workshop, training of het programma met duurzame inzetbaarheid bezig zijn, en na afloop ook. Tip: neem een evaluatieperiode op in de planning. En evalueer met de interventiepartner over hoe verder na de interventie. Krijg antwoord op de vraag: als jullie kijken naar de toekomst, welk advies hebben jullie dan voor onze organisatie? En bouw verder. Houd het niet alleen bij praten – hoe belangrijk ook -, maar zet ook stappen. Maak het concreet, behaal en vier successen, evalueer en stel bij en werk aan de motivatie.
Wil je meer weten over succesvolle duurzame inzetbaarheid na de interventie? In onderstaande video deelt Eurydice Janga meer tips. Lees hier wat zorgorganisatie Curamare doet om successen te vieren.