Déze zorgorganisaties ontwikkelden samen het ‘Leerplein Samen Zorgen’
Zorgen gaan we steeds meer samen doen met mantelzorgers, vrijwilligers, familie en het sociale netwerk van cliënten. Dat komt door de groeiende vraag naar zorg en schaarste aan zorgmedewerkers. Ook beseffen we hoe waardevol het voor cliënten en bewoners is dat hun naasten betrokken blijven in hun leven. Maar hoe blijf je als mantelzorger in balans? Wat houden verschillende ziektebeelden in? En hoe trek je steunkousen bij iemand aan?
In Flevoland sloegen zorgorganisaties Coloriet en Woonzorg Flevoland en welzijnsorganisatie Welzijn Lelystad de handen ineen. Ze deden onderzoek naar waar mantelzorgers en vrijwilligers behoefte aan hebben. Het resultaat: ‘Leerplein Samen Zorgen’, waar iedereen online artikelen, video’s, praktische tips en het aanbod van fysieke trainingen vindt om (nog beter) te kunnen zorgen voor een ander.
We kunnen de zorg voor een bewoner of cliënt beter maken als we het écht samen met de mantelzorgers weten te organiseren
Kennis en vaardigheden
Marlene Trompetter, organisatieontwikkelaar van Woonzorg Flevoland, is initiatiefnemer van het platform. “We gaan steeds meer samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers. Dus ik dacht: laten we kennis en vaardigheden geven om hen te ondersteunen in de zorg voor hun naaste. Met die gedachte ontstond het idee voor het platform. ”Voor een compleet aanbod haakten ook Coloriet en Welzijn Lelystad aan. “Nu hebben we de kennis en handelingen in huis, maar ook tips om in balans te blijven en informatie over ziektebeelden. Het is een totaalpakket en altijd toegankelijk.”
Dat aanbod is samengesteld op basis van een onderzoek dat deze organisaties uitvoerden. Wat blijkt? Meer dan de helft van de mantelzorgers wil meer informatie over ziektebeelden en meer praktische tips om hun naaste te ondersteunen. Ook digitale leermiddelen en fysieke trainingen zijn populair. “Zo biedt Welzijn Lelystad diverse trainingen aan waarin de sociaal emotionele kant meer wordt belicht. Deze zijn straks makkelijker te vinden via het leerplein. In de toekomst gaan we meer fysieke trainingen geven, waarbij mensen in de praktijk kunnen leren. Denk aan handvatten om in gesprek te gaan met mensen met dementie of tiltechnieken voor iemand in een rolstoel.”
Op één plek vinden mensen alle informatie over relevante onderwerpen. Dat vind ik heel fijn
Verzamelplek
Het eerste onderdeel ‘REINHELPT’ is op het platform gelanceerd. “We hoorden van mantelzorgers dat ze vragen hebben en kennis missen”, vertelt Corina Ros, Strategisch adviseur Kwaliteit en Veiligheid bij Coloriet. “Op het platform staan bijvoorbeeld vijf video’s over hoe iemand zelf steunkousen kan aantrekken. Of hoe je daarbij kunt helpen. Op één plek vinden mensen alle informatie over relevante onderwerpen. Dat vind ik heel fijn.” De ontwikkeling van het Leerplein Samen Zorgen gaat door en wordt stapsgewijs aangevuld met nieuw leeraanbod voor mantelzorgers en vrijwilligers.
Mantelzorgers, vrijwilligers en professionele zorgmedewerkers werken veel samen. “Ik wil voorkomen dat de relatie tussen mantelzorger en cliënt wordt overgenomen, zodra er een professional in beeld komt. Het is belangrijk om elkaar aan te vullen, op een liefdevolle manier”, aldus Marlene Trompetter. “Waar we voorheen afzonderlijk trainingen organiseerden, kunnen we dit nu samen doen. Zo vullen zalen zich sneller en hoeven docenten slechts één keer op te draven”, vult Corina Ros aan.
Denk aan handvatten om in gesprek te gaan met mensen met dementie of tiltechnieken voor iemand in een rolstoel
Aafke Smits, beleidsmedewerker bij Welzijn Lelystad is blij met de samenwerking en het resultaat. “En dit kwam niet uit de lucht vallen. De samenwerking tussen onze organisaties bestaat al langer, op bestuurlijk niveau en tussen medewerkers. Casemanagers van zorgorganisaties en mantelzorgondersteuners van Welzijn Lelystad weten elkaar te vinden om samen met de cliënt en de mantelzorger de best mogelijk zorg en ondersteuning te organiseren” Het platform kan werken als een toolkit waar zorg- en welzijnsmedewerkers de mantelzorgers en vrijwilligers naartoe kunnen verwijzen. Mantelzorgers kunnen er zelf op ieder moment informatie en tips vinden. Aafke Smits denkt dat hiermee een veel grotere groep kan worden bereikt: “Er zijn zoveel mensen die zorgen voor een naaste en niet bij een zorg- of welzijnsorganisatie aankloppen. Ik hoop dat zij ook de weg naar dit leerplein weten te vinden.”
‘Leerplein Samen Zorgen’ is voor iedereen beschikbaar en te vinden via de websites van Coloriet, Woonzorg Flevoland en Welzijn Lelystad. En is ook bedoeld voor de onmisbare vrijwilligers in de zorg!