Event 6 februari - Workshop Duurzame inzetbaarheid en de DI regeling
Workshop Duurzame inzetbaarheid door Miriam Kop
Wat zijn de interventies in het Programma VVT Over Morgen, hoe ziet het vervolg van de regeling eruit en wat zijn de ervaringen en successen van andere zorgorganisaties? Miriam Kop, projectleider Duurzame inzetbaarheid (DI), bespreekt deze en andere vragen in haar workshop over de DI-regeling. Daarnaast haalt ze tips en ervaringen op bij de deelnemers.
Pijler van het programma
Duurzame inzetbaarheid is een van de pijlers van het programma VVT werkt aan Morgen. Zorgorganisaties konden zich sinds september 2022 inschrijven voor interventies. Als zorgorganisatie doe je eerst een scan, daarna ontvang je een adviesrapport en vervolgens kies je de best passende interventie.
Benieuwd naar de presentatie? Deze vind je hier.
De interventies en interventiepartners
De regeling Duurzame Inzetbaarheid bestaat uit een breed aanbod dat zorgorganisaties kunnen afnemen. Op deze pagina lees je alles over de verschillende interventies en de partijen die ze verzorgen.
Sommige interventiepartners zijn door zorgorganisaties aangedragen en toegevoegd aan de lijst.
We coachen de teammanagers, zodat de interventiepartner straks niet meer nodig is.
Ervaringen en onderzoek
Circa 100 zorgorganisaties hebben gebruikgemaakt van de regeling Duurzame Inzetbaarheid, en dus is er al veel ervaring opgedaan. Op de website van VVT werkt aan morgen staan ervaringsverhalen. Op dit moment worden de resultaten van de regeling onderzocht. In het voorjaar van 2024 komt er ook duidelijkheid over het vervolg op de regeling.
Voorbeeld: Workshop van interventiepartner Gelukzusters
- Zorgmedewerkers zorgen graag voor een ander, maar hoe zorgen ze voor zichzelf? Dat is een hot topic. De werkdruk gaat langzamerhand ten koste van het werkplezier. We startten deze workshop met een klankbord. We willen de eigen regie van medewerkers versterken.
- De workshop van de Gelukzusters voelde als een 'cadeautje' voor de medewerkers.
- In de workshop werd vooral duidelijk dat we sterke teams willen, en dat we daarover in gesprek moeten. De teamdynamiek is in beeld gebracht. Na de workshop vroegen twee zorgmedewerkers om een overplaatsing. Ze zagen in dat ze niet meer lekker op hun plek zaten. Dat is uiteindelijk positief voor deze medewerkers en voor de teams.
Het fitmodel: met dit model breng je de organisatie in kaart