Instapklare interventie opent ogen bij Sint Jozef Wonen en Zorg: ‘Het kan ook anders’

Bij Sint Jozef Wonen en Zorg gingen ze eerder dit jaar aan de slag met een interventie voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Marleen Maas, functionaris Leren & Ontwikkelen, en Ingrid Kalkers, HR-adviseur, twijfelden geen moment over welke workshop ze wilden toevoegen aan hun tweejaarlijkse leercarrousel. Een carrousel waarbij zorg- en welzijnsmedewerkers dit jaar 11 workshops rondom het thema Samenwerken aan werkplezier volgden. De workshop Alle ballen in de lucht was een van de gelukkigen en zorgde voor verbinding. We spraken Marleen, Ingrid én Hanneke van den Boogaard, trainster bij Bewegen Werkt, over de implementatie en het succes van deze workshop.
Alle ballen in de lucht
“Om als organisatie gezond te blijven, hebben we vitale werknemers nodig,” zegt Ingrid. “Daarom organiseren we workshops. Bij de een onderzoeken we energiegevers en -vreters, en bij de ander voeren we teamdialogen over balans. De vraag ‘Wat vinden we belangrijk?’ staat altijd centraal. Deze interventie sluit daar dus goed op aan.” Samen met Bewegen Werkt stelde Sint Jozef een reeks interactieve en theoretische workshops samen. “Bij Alle ballen in de lucht stonden collega’s in een kring, terwijl ballen werden overgegooid. Sommigen gaven de bal meteen door, anderen hielden er drie tegelijk vast,” vertelt Hanneke lachend. “Wacht iemand netjes totdat ze de bal ontvangen of ontstaat er interne chaos?”
“Iemand besefte dat ze op andere afdelingen wél tijd maken voor een kop koffie, of dat rapportages thuis niet meer worden gelezen”
Ondanks de simpele aanpak, was het resultaat groot. Daar is ook Marleen - die deelnam aan de workshop - het mee eens. “Iedereen ging naar huis met minstens één inzicht. Iemand realiseerde zich bijvoorbeeld dat er op andere afdelingen wél tijd is voor koffie, of dat rapportages thuis niet meer worden gelezen. ‘Wij gaan maar door, terwijl het ook anders kan’, klonk het.” Ook thuissituaties kwamen aan bod. “Iemand worstelde thuis met pubers, dus ook daar kreeg ze handvatten voor,” vertelt Marleen. Waarom deze aanpak met Bewegen Werkt? “Het is goed om actief bezig te zijn in plaats van alleen te luisteren, omdat je door het fysiek te ervaren beter begrijpt en onthoudt wat je doet”, aldus Hanneke.
Meten is weten
“De workshop leverde precies op wat we wilden: een actieve manier om aan werkplezier te werken,” zegt Ingrid. “En dat in slechts 45 minuten. Dankzij een strakke planning konden we 11 workshops aanbieden aan onze zorg- en welzijnsmedewerkers." Volgens Hanneke is een leerochtend of -middag dé succesformule. “Je bundelt alle workshops in één moment, waardoor mensen niet op verschillende momenten een workshop hoeven bij te wonen. Medewerkers weten dat ze zich een paar uur focussen op - in dit geval - het thema werkgeluk. Zo ontstaat er een dagdeel vol met kennis en verbinding.”
“De workshop gaf precies het resultaat waar we op hoopten: een verfrissende manier om aan werkplezier te werken”
Of het koffiemoment nu echt wordt aangehouden en rapportages thuis achterwege blijven, moet in de toekomst blijken. “We hebben voordat de carrousel begon de energiebalans van de medewerkers gemeten, en we doen dat aan het eind van het jaar opnieuw,” vertelt Ingrid. “In de tussentijd nemen we ervaringen uit de workshops mee in de teamdialogen. Hoe passen we de geleerde handvatten toe? En hoe voorkomen we dat het koffiemoment wordt opgeslokt door andere zaken? Het succes van zo’n workshop staat of valt bij de kracht van herhaling. Zo wordt het stap voor stap onderdeel van ons DNA”, aldus Marleen.