Met borging zorgen we dat een interventie geen eendagsvlieg is
Ruim negentig zorgorganisaties namen deel aan de eerste ronde van de Regeling Duurzame Inzetbaarheid. Efficiënt rapporteren, teambuilding en leiderschap zijn enkele thema’s die aan bod kwamen. Binnenkort starten deze zorgorganisaties en interventiepartners met extra sessies voor de borging van het resultaat van de interventies uit periode één.
Wij gingen in gesprek met Annette Kraaijeveld, lid van het programmateam Over Morgen, en interventiepartner Arno Nienhaus van Bewegen Werkt. Dít is volgens hen het belang van borging voor een toekomstbestendige, succesvolle aanpak van duurzame inzetbaarheid binnen zorgorganisaties.
.
Eén workshop is slechts een steentje in de rivier
Borgingsessies
Goed nieuws: alle deelnemende zorgorganisaties van ronde één, krijgen nóg een sessie met hun interventiepartner aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld een extra (train de trainer) middag zijn om samen een actieplan te maken of een brainstormsessie. Het werkt als volgt: de deelnemende zorgorganisaties krijgen een geldbedrag beschikbaar, plannen zelf een afspraak in met hun interventiepartner en gaan samen aan de slag met de borging.
Annette Kraaijeveld vertelt: “Het is ontzettend belangrijk dat we nadenken over een toekomstbestendige aanpak binnen zorgorganisaties. Borging zorgt ervoor dat de interventie geen eendagsvlieg is, maar dat we een plan maken waardoor het gaat én blijft werken. Bijvoorbeeld door de inzet van verschillende instrumenten en stakeholders.” Ze vervolgt: “Veel zorgorganisaties worstelen met het aantrekken van voldoende mensen. Daarvoor is duurzame inzetbaarheid belangrijk, omdat je zo werknemers behoudt.”
Structurele aandacht
Wij spraken Arno Nienhaus over zijn aanpak voor de aankomende borgingsessies. “Tijdens de eerste interventieronde ging het vaak over de werk-privébalans, teambuilding, maar ook gezonde voeding kwam aan bod. Dat we nu aan borging doen bij deze zorgorganisaties is belangrijk. Als organisaties één keer een onderzoek, check-up of workshop volgen, gooien ze even een steentje in de rivier. Is het doel om de stroming te veranderen? Dan is er structurele aandacht nodig.”
.
Is het doel om de stroming te veranderen? Dan is er structurele aandacht nodig
“Hoe we zo’n borgingmiddag inrichten, is heel erg afhankelijk van de organisatie. Welke structuur hanteren ze? Sommigen maken al gebruik van werkgroepen gericht op duurzame inzetbaarheid. Ja, dat is een goede voedingsbodem om aan borging te werken. Het is belangrijk dat organisaties een concreet actieplan hebben, ook voor de periode zonder interventiepartner. Onze rol is nu om weer tot de kern te komen. Wat is het plan voor de komende twee jaar?”
Vanaf 1 september 2024 gaan de deuren opnieuw open voor de nieuwe Regeling Duurzame Inzetbaarheid. Met een voucher van dertig- of zestigduizend euro kunnen zorgorganisaties interventies in huis halen, en de organisatie laten groeien. Ook in deze ronde is borging belangrijk. Alle interventiepartners nemen dit mee in hun aanbod. Zo zorgen we er onder andere voor dat de geleerde theorieën en handvatten voor de lange termijn werken.