Ondersteuning voor zorgmedewerkers in een veranderende zorgwereld
Hoe ziet de zorg eruit over 10 jaar? "Poeh, een lastige vraag," antwoordt Bert de Haas, vakbondsbestuurder FNV, voorzitter van het fonds A+O VVT en lid van de stuurgroep Over Morgen. "Met een groeiende zorgvraag en een stagnerende groei van het aantal zorgmedewerkers, moet gekeken worden hoe mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en wordt de samenwerking tussen formele zorg en mantelzorg nog belangrijker. Het is een spannend proces waarin rollen veranderen en digitale hulpmiddelen onmisbaar worden."
Inzetbaar en gemotiveerd blijven
Bert de Haas: "We moeten betaalbare en toegankelijke zorg bieden op een manier die prettig is voor zorgmedewerkers. Dit mes gaat aan twee kanten snijden." De MDIEU subsidie is bedoeld om medewerkers in de zorg te ondersteunen om hun werk vol te houden, inzetbaar en gemotiveerd.
Bert de Haas: "Daar vallen verschillende zaken onder. Met een tijdspaarfonds geven we medewerkers de kans om verlof beter in te zetten. De regeling vervroegd uittreden (rvu) is voor medewerkers die 40 jaar in de zorg werken en dat niet redden tot hun pensioen. En met het programma Over Morgen versterken we de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en stimuleren het gesprek over de zorg van morgen. Daar ondersteunen we de verandering."
Opleiden voor veranderende rol zorgprofessional
De zorgprofessional moet opgeleid zijn om verantwoorde zorg te kunnen blijven leveren in de veranderende situatie. Bert de Haas ziet nieuwe opleidingen hier al op inspelen, maar veel klassieke zorgopleidingen blijven achter. "Daarom is mijn visie dat we als A&O Fonds in overleg moeten gaan met opleidingen over de aansluiting bij de ontwikkelingen in de sector. Met het programma Over Morgen faciliteren we het gesprek over hoe het werk in de toekomst verandert en wat dat van zorgprofessionals vraagt. En natuurlijk speelt de zorgmedewerker zelf een rol. Wat heb je nodig om je werk – ook in de toekomst - goed te kunnen doen? En hoe ga je om met digitalisering? Techniek is nodig en waardevol, maar ik vind ook: de essentie blijft het menselijk contact. Dat mag nooit verloren gaan en het is ook waar professionals hun plezier uit halen."
Van gesprek naar verandering
Met het programma Over Morgen is bewustwording gegroeid. Bert de Haas: "Mijn zorg is hoe we de volgende stap zetten. Erover praten dat lukt, maar kunnen we het ook omzetten naar verandering in de zorg? Proceseigenaren die met verandering aan de slag gaan, staan soms alleen. De zorg gaat elke dag gewoon door, dan is het moeilijk om een verandering tot stand te brengen." Het programma Over Morgen gaat meer instrumenten inzetten om het gesprek voort te zetten en er een vervolg aan geven, bijvoorbeeld met workshops, trainingen voor operationeel leidinggevenden, het delen van ervaringen, successen en mislukkingen en een toolbox om de verandering vorm te geven.
Wanneer is Bert de Haas tevreden bij afsluiting van het programma in 2025? "Als medewerkers zeggen, 'er is naar mij geluisterd, ik ben serieus genomen'. Dat vind ik belangrijk, want zij weten het beste wat nodig is en wat werkt."
Lees ook de interviews met de andere stuurgroepleden.