Overgang op de werkvloer? Start het gesprek
Annemieke Schoemaker weet wat het kan betekenen: de overgang. En ze weet ook dat het helpt om er het gesprek over aan te gaan. We spraken de CNV-trainer over het gebrek aan feitelijke kennis over de overgang, en over laagdrempelige manieren om hierover binnen je organisatie het gesprek aan te gaan.
"Heel vroeger - ik ben nu achterin de vijftig - werkten de moeders van mijn generatie minder buitenshuis. Er waren dus niet zoveel vrouwen in de overgang op de werkvloer te vinden. Gelukkig is het nu heel normaal dat vrouwen ook werken, maar dat betekent onder andere dat er problemen zoals de overgang opspelen op je werk. Slecht slapen, warm, koud, stemmingswisselingen. Dat beïnvloedt ook het functioneren op de werkvloer. Dan is het fijn om er met iemand over te praten. Maar het is een onderwerp dat je niet snel opgooit. Vooral niet tegen een jongere vrouw of mannelijke leidinggevende tijdens een functioneringsgesprek. De trainingen die ik geef zijn er om een taboe te doorbreken, vrouwen zelfverzekerder te maken en bewustwording te creëren bij leidinggevenden.
Ik heb wel eens een opvlieger gehad terwijl ik een training gaf, met een knalrood hoofd. Heel ongemakkelijk.
Werkgevers hebben vaak weinig kennis over het onderwerp. Meestal hebben zij begrip voor de situatie, dus daar ligt het niet aan. Het gaat er meer om dat de vrouwen zich vaak bezwaard voelen om het te delen met hun leidinggevende: ‘Wat heeft hij er nou mee te maken,’ zijn uitspraken die ik vaak hoor. Begrijp me niet verkeerd: het is niet zo dat werkgevers voor de medewerkers moeten zorgen. Het is vooral belangrijk dat er openheid ontstaat, zodat jullie samen naar oplossingen kunnen zoeken. Heb je geen goede band met je leidinggevende? Overweeg dan eerst een gesprek met een overgangsconsulente of bedrijfsarts, of neem een collega in vertrouwen om te bespreken hoe je het gesprek gaat aanpakken.
Vrouwen voelen zich bezwaard om met hun leidinggevende over de overgang te praten
Bedrijven benaderen ons steeds vaker voor een workshop of webinar op locatie. Door het onderwerp direct met collega’s of teams te bespreken, is het ijs snel gebroken. Dat maakt het voor vrouwen makkelijker om aan te geven waar ze mee zitten. En de leidinggevende zal sneller even vragen hoe het gaat. Soms is een rolmodel al voldoende. Zo had een bestuurder het onderwerp een keer op de agenda gezet en vertelde over haarzelf. Toen kwamen er al snel meerdere verhalen los. In die openheid ontstaan er ook mogelijkheden. Bijvoorbeeld een extra dag thuiswerken. Het Menomana-spel van CNV kan ook helpen. Daarmee laten we op een laagdrempelige manier zien welke symptomen, zoals gewrichtspijn, er allemaal bijhoren en dat zorgt vaak voor een ‘oh ja’-moment. Dat de overgang en een burn-out nog weleens met elkaar worden verward, laat eigenlijk al zien dat er nog te weinig over het onderwerp bekend is."
Ervaringen uitwisselen met andere zorgorganisaties over de overgang op de werkvloer? Ga naar ons platform.