Theatervoorstelling brengt regionaal stakeholders in de zorg aan tafel
"Ruim 41.000 mensen van 538 organisaties hebben de theatervoorstelling Mag ik je kussen? bezocht. We kregen heel veel positieve reacties. Ja, ook kritische geluiden, 'de voorstelling biedt geen oplossing'. Dat is ook zo, dat is een bewuste keuze. De oplossing ligt ook niet voor het oprapen".
Frank Hagelstein is Manager Arbeid en Wonen & Zorg bij ActiZ en voorzitter van de stuurgroep van het programma Over Morgen. "Het begint met bewustwording dat de opgave groot is en we elkaar als samenleving nodig hebben voor de zorg; eerste- en tweedelijnszorg, mantelzorgers, gemeente, verzekeraar, woningcorporaties en ga zo door. Wat ons te doen staat? Samen bijdragen aan oplossingen. Daarom ben ik ook heel blij dat we nu in de regio de theatervoorstellingen Mag ik je kussen? organiseren voor stakeholders met een nagesprek over de toekomst van de zorg."
Een check met de realiteit
Dat nagesprek moet niet alleen gaan over zorg, maar vooral ook over samen leven en wonen vindt Frank Hagelstein. Hoe wil ik oud worden, wie zorgt er dan voor mij? Denk aan de relatie tussen formele en informele zorg. En welke woningen er nodig zijn. Hij hoopt op een regionaal gesprek tussen alle partijen.
"Zo gaan de theatervoorstellingen bijdragen aan een breed gedeeld besef: we moeten samen zorgen en voor elkaar zorgen. We hebben al een beetje proefgedraaid. In Den Haag hebben eerder dit jaar politici en ambtenaren de theatervoorstelling bezocht. Na de voorstelling gingen ze aan tafel en zagen we mooie gesprekken met zorgmedewerkers ontstaan." Hij vervolgt: "Als je niet in de zorg werkt is de voorstelling een confronterende check met de realiteit. Soms levert dat ongemak op. Dat is niet erg, want van daaruit ontstaat een echt gesprek. Wat ik zelf uit die nagesprekken haal? Het gaat nu al anders en dat blijft zo. Ik hoop dat andere bezoekers van de theatervoorstelling en gesprekken dat ook meenemen."
Praat vandaag over morgen
Er gebeurt al heel veel in de sector VVT. Het programma Over Morgen biedt met de theatervoorstelling, DI-regeling en Hoe dan? campagne een aanvulling daarop. De campagne Praat vandaag over morgen zien we op steeds meer plekken terug. Zo heeft het ministerie van VWS een landelijke publiekscampagne gemaakt, gericht op de doelgroep 60-75-jarigen. Ook in steeds meer regio's zien we campagnes, passend bij een regionale aanpak.
Over Morgen is een van de programma's in de waaier aan initiatieven. Frank Hagelstein: "Het programma Over Morgen onderscheidt zich door zich te richten op zorgmedewerkers. Bovendien doen we dit samen met sociale partners. Dat is waardevol. Vanuit het programma ondersteunen we duurzame inzetbaarheid van medewerkers en we stimuleren het gesprek over de zorg van morgen. In de sector zit zoveel kennis en ideeën. Die willen we benutten."
Lees ook de interviews met de andere stuurgroepleden.