Themadag Noorderboog ‘Toekomstbestendige zorg? Dat doen we samen!’
In de Randstad speelt het stijgende personeelstekort al langere tijd een rol, maar ook in het noorden van het land wordt het steeds zichtbaarder. "Waar we nu de roosters al bijna niet meer rond krijgen, zal de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen. Medewerkers geven aan dat de rek eruit is, wanneer ze weer een extra dienst draaien."
De drie medezeggenschapsorganen van Noorderboog hebben het initiatief genomen om een themadag te organiseren. Deze dag was er ruimte voor inspirerende discussies, een theatervoorstelling en brainstormsessies over de zorg van morgen.
Negentienhonderd medewerkers zetten zich iedere dag in voor de bewoners van zorgorganisatie Noorderboog. Zo ook Chief Nursing Officer Susanne Ruifrok en projectondersteuner Jaimy Klaster. Naast hun hoofdfunctie zijn ze ook voorzitters van de VVAR en OR. Ze geven ons een kijkje achter de schermen van de succesvolle themadag ‘Toekomstbestendige zorg? Dat doen we samen!’
Medewerkers geven aan dat de rek eruit is
Succesvolle themadag
Susanne Ruifrok: “Wij als medezeggenschapsraden (lees: de ondernemingsraad, verpleegkundige en verzorgende adviesraad en cliëntenmedezeggenschapsraad) haalden input op bij medewerkers over de zorg van morgen. De themadag kreeg vorm met de doelen: verbinden, informeren en input ophalen over toekomstbestendige zorg. Met ruim vijfhonderd bezoekers is dat zeker gelukt." Jaimy Klaster vervolgt: “Tijdens interactieve groepssessies discussieerden we over de drie thema’s innovatie, informele zorg en het werk anders organiseren. Door stellingen uit de kletspotten van Hoe Dan?, maar ook door de theatervoorstelling kwamen de gesprekken snel op gang.”
“Medewerkers discussieerden samen over stellingen en noteerden hun bevindingen. Grote behangrollen vulden zich daardoor met tekst, als antwoord op de gestelde vragen. Eén van de adviezen die hieruit rolde, vind ik heel leuk: zie de locaties van Noorderboog niet als werkplek, maar als het thuis van onze bewoners. Misschien ontstaan er straks housewarmings of versturen we verhuiskaartjes”, aldus Susanne Ruifrok.
Toekomstbestendige zorg
Een dubbele vergrijzing en een toename van complexe zorgvragen liggen op de loer. Jaimy Klaster: “De arbeidsmarkt is aan het veranderen. Vacatures in de zorgsector blijven openstaan en huidige medewerkers geven aan dat de rek eruit is, wanneer ze voor de zoveelste keer een extra dienst draaien. Werken met flexibele werktijden is wellicht een optie. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld eerst langs de kinderopvang en dus later aan de werkdag beginnen. In de toekomst moeten we aansluiten bij deze wensen, want anders zijn er straks misschien geen mensen meer te vinden.
Ik zie liever een toekomst met medewerkers die minder uren werken, dan helemaal niet
Susanne Ruifrok: “Het strategische plan voor de komende vijf jaar ligt nu op de tekentafel. Het ‘laaghangende fruit’, zoals flexibele werktijden en verhuiskaartjes, kunnen we nu al oppakken. De overkoepelende en organisatiebrede thema’s zijn we nu aan het analyseren. Dat gaat van de inzet van digitale middelen tot een betere verbinding tussen vrijwilligers, mantelzorgers en zorgmedewerkers. Dat we beter moeten samenwerken de komende jaren is duidelijk, vooral nu veel van onze mensen binnenkort met pensioen gaan en het vinden van nieuw personeel lastig is. Alle opgehaalde ideeën tijdens de themadag zijn voor ons van waarde. De komende periode kijken we welke we kunnen uitwerken.”
- Noorderboog gebruikte Hoe dan? materiaal om het gesprek te voeren. Via www.hoedan.nl kunnen zorgorganisaties in de VVT campagnemateriaal bestellen.
Termen in de media
Een dubbele vergrijzing en complexe zorg: termen die de media gebruiken, maar wat houdt het in de praktijk in? “Doordat de groep ouderen in ons land groter wordt en de leeftijd steeds hoger, ontstaat er een dubbele vergrijzing. Complexe zorg ontstaat doordat ouderen langer thuis wonen, waardoor ze vaak in een latere fase in het verpleeghuis belanden. Het gebeurt vaak dat iemand dan al meerdere klachten en/of diagnoses heeft,” vertelt Jaimy Klaster.
Beluister ook de podcast van Noorderboog hierover.