Interventieoverzicht
Op deze pagina staat een breed en divers aanbod aan interventies die kunnen worden afgenomen met een voucher uit de Regeling Duurzame Inzetbaarheid. Dit aanbod is niet compleet. Neem contact op met een partij als je wilt weten welke interventies ze nog meer bieden. Algemene vragen over de Regeling Duurzame Inzetbaarheid stel je via ons platform.
Filter op:
Reset filters
Leiders van morgen
Enthousiaste leidinggevenden die stappen zetten in hun effectiviteit en meer positieve impact krijgen op de ontwikkeling van hun team. Samen met collega-leidinggevenden krijgen ze support, inzichten en handvatten om scherp en energiek te blijven.
In dit leiderschapsprogramma versterken deelnemers hun rol en bouwen voort op hun kracht. Ze leren meer te bereiken met minder inspanning, versterken hun mind-set en vaardigheden om synergie in hun team te creëren en vitaliteit te behouden. Er zijn bijeenkomsten op locatie, e-focussessies en individuele e-coaching, met tussendoor praktijkopdrachten. Samen leren en ervaringsgericht leren worden in de praktijk gebracht.
Hé zorgprofessional, klaar voor groei en meer balans?
Persoonlijke of teamcoaching voor meer balans, groei en vitaliteit. Of je nu persoonlijke of teamcoaching nodig hebt, deze interventie biedt hulp bij het vinden van balans, groei en vitaliteit.
Doelen bereiken doe je niet alleen. Of je nu individueel werkt of als team, een coach die je aanmoedigt, een spiegel voorhoudt wanneer nodig, en je motiveert als het lastig wordt, is onmisbaar. Ervaren coaches ondersteunen bij het realiseren van doelen, op het gebied van persoonlijke of professionele groei.
Duur: in overleg
Deelnemers: teams en individuen
Eigen regie (beeldsessie)
Wat zijn je krachten en ontwikkelpunten op het gebied van de balans werk-privé? Hoe kun je van elkaar leren met de werkpraktijk als vertrekpunt? Dat is wat je gaat doen in deze interventie, met praktische handvatten en tools om eigen regie te leren pakken.
In de eerste sessie gaan deelnemers aan de slag met een comfortzone scan en de interactieve beeldtafel. Deelnemers delen hun kennis en dragen oplossingen aan waarmee ze in de praktijk aan de slag gaan. In de tweede sessie wordt hierop gereflecteerd en wordt een actieplan gemaakt. In de derde sessie is er een scan van de ontwikkelingen en worden vervolgstappen en -acties afgesproken. Deelnemers leggen dit vast in een persoonlijk actieplan.
Deelnemers: ca. 8 per groep, aantal groepen in overleg
Duur: 3 sessies
Neurotraining algemeen welzijn
Neurofeedback is een wetenschappelijk onderbouwde methode die hersenactiviteit reguleert, wat leidt tot verbeterde cognitieve functies, stressvermindering en algeheel welzijn. Toepassingen van Neurofeedback
- Verbetering van Cognitieve Vaardigheden: verbeterde aandacht, focus en geheugen, cruciaal voor werknemers met concentratieproblemen.
- Stressreductie: vermindert werkgerelateerde stress en burn-out, wat bijdraagt aan betere mentale gezondheid en werktevredenheid. Uit onderzoek blijkt 45% stresspreventie.
- Behandeling van Specifieke Aandoeningen: effectief bij ADHD, HSP, angststoornissen en depressie, wat werkprestaties verbetert.
- Post-COVID Symptomen Bestrijden: helpt bij extreme vermoeidheid en prikkelverwerkingsproblemen na long COVID.
Programma:
Individuele beoordeling: initiële beoordeling met EEG-meting om specifieke behoeften en doelen vast te stellen.
Duur: aangepast aan individuele behoeften, digitaal ondersteund door de coach, over 3 maanden.
Fit-4-Future en Levensloopbaan Kompas Traject Digitaal
Uit een Gallup-peiling blijkt dat 85% van de werknemers wereldwijd zich niet betrokken voelt bij hun werk, wat wijst op ontevredenheid en stress. Het Fit-4-Future traject helpt medewerkers hun levens- en werkbalans te herstellen en betrokkenheid te vergroten. Hoofdlijnen van dit Coach- en Inzicht Creatie Traject:
- Intake en Planning: voorbereidende huiswerkopdrachten voor deelnemers.
- Diagnostische Sessie: via de Persoonlijke-Holistische-Business-Model-SELF methode identificeer je persoonlijke ontwikkelpunten en stel je meetbare doelen vast.
- 5-Stappen Traject: gebaseerd op de diagnostische sessie wordt een 5-stappenplan opgesteld om doelen te bereiken, ondersteund door een coach en digitale tools.
Duur: 6 sessies (digitaal), 12 maanden toegang tot de coach-app
Omgaan met werkdruk (beeldsessie)
Hoe kun je van elkaar leren met de werkpraktijk als vertrekpunt? Dat is wat je gaat doen in deze interventie, met praktische handvatten en tools om de werkdruk te reduceren.
In de eerste sessie wordt met een scan de ontwikkelbehoefte in kaart gebracht. Vervolgens maken deelnemers een analyse van hun werksituatie. Ze delen hun kennis en dragen oplossingen aan waarmee ze in de praktijk aan de slag gaan. In de tweede sessie wordt hierop gereflecteerd en wordt een actieplan gemaakt. In de derde sessie is er een scan van de ontwikkelingen en worden vervolgstappen en -acties afgesproken.
Deelnemers: ca. 8 per groep, aantal groepen in overleg
Duur: 3 sessies
Technologie als nieuwe collega verwelkomen
Technologie doet al jaren zijn intrede in de wereld van de zorg. Tegelijkertijd is de vraag hoe je als organisatie hierop inspeelt. Ben je goed voorbereid en is er nagedacht over welke functies nodig en passend zijn? Vragen die verdere verkenning nodig maken.
Dat realiseren we door de volgende mogelijke interventies in te zetten:
- Een innovatie volwassenheidsmeting, die inzicht geeft in het digitale verandervermogen van de organisatie en concrete handvatten biedt om digitaal 'fitter' te worden.
- Het ontwikkelen van een digitale gezondheidstoolbox voor medewerkers. Deze bevat praktische handreikingen om technologie te verwelkomen als nieuwe collega.
Duur: in overleg
Scan duurzame inzetbaarheid
Op zoek naar een strategisch hr-advies om het huidige beleid en de aanpak rond duurzame inzetbaarheid te kunnen doorontwikkelen? Dan is dit een geschikte interventie.
Voor deze scan onderzoeken we binnen de organisatie alle onderdelen van het Persoon-Werk Fitmodel: ontwerp van werk, zelfmanagement, hrm-instrumenten en leiderschapsstijl. Een fit tussen het zelfmanagement van de medewerker en zijn of haar mentale en fysieke belasting op het werk vormt de basis voor duurzame inzetbaarheid. Deze fit is het resultaat van de wisselwerking tussen persoon, werk, hr-beleid en leiderschap binnen de organisatie. De scan is flexibel inzetbaar voor verschillende doelgroepen en toepasbaar in verschillende contexten.
Hé zorgteam, zorgen jullie ook goed voor elkaar?
Training Vitaal team; over beter samenwerken, zorg voor jezelf en je collega’s en teamdynamiek. Werken in de zorg is teamwerk. Roosteren is één ding, maar hoe zorg je voor elkaar? In deze training 'Vitaal team; over beter samenwerken, zorg voor jezelf en je collega’s en teamdynamiek', leer je beter omgaan met je eigen en elkaars energie en grenzen bewaken. Ook in stressvolle situaties. Daarnaast leer je patronen binnen je team herkennen en maak je samen een teamactieplan. Ga samen voor meer vitaliteit, energie én werkplezier!
Duur: halve, 1 of 2 dagen (in overleg)
Deelnemers: teams
Behoud jong zorgtalent
Hoe behoud je jong zorgtalent voor je organisatie? Door ze gedurende het eerste jaar van hun loopbaan te begeleiden en te ondersteunen.
Dit programma biedt mentorschap en coaching door inzet van buddy’s, die in dit programma worden opgeleid. Zo wordt professionele groei bevorderd en werkplezier vergroot. Daarnaast bestaat de aanpak uit een aantal dialoogsessies met jongeren om in kaart te brengen wat er speelt voor een terugkoppeling aan hoger management. De aanpak bevordert eigenaarschap, autonomie en zeggenschap van jongeren binnen de organisatie.
Deelnemers: jonge medewerkers
Teambuilding Expeditie Mol
Dit is teambuilding met een vitaliteitstwist, vol met leerzame inzichten, uiteenlopende uitdagingen en spelplezier. De 'mol' in deze interventie geeft inzicht in het teamproces.
In deze interventie werken medewerkers op een speelse manier met het thema vitaliteit. Ze leren collega’s op een andere manier kennen en ervaren ze hoe het voelt om succes te hebben. In de interventie maken we verbinding met het ‘Huis van Werkvermogen’. Het team maakt een jaarplan met vitale afspraken waarmee ze aan de slag gaan.
Blooming culture waarden & innovatiesessie
Teams hebben vaak weinig tijd om te werken aan de verbinding, aan gezamenlijke, gedeelde waarden en normen.
In deze sessie kiezen deelnemers zeven waarden waar ze zich allemaal de komende maanden op willen ontwikkelen. In het innovatie-onderdeel bespreken ze hun problemen en uitdagingen. Met Lego Serious Play brengen ze dit naar een wens en toekomstbeeld. Van groot denken naar een kleine, snelle start in een kortlopend experiment. Ze kleuren de verandering vanuit gedeelde waarden in. Nieuwe succesformules ontstaan vanuit het team, heel natuurlijk.
Lekker in je vel
‘Wat beweegt jou?’, ‘Vitaal door slaap en ontspanning’, ‘Lekker in je vel’, ‘Voeding: kleine stapjes, grote winst’ en ‘Training Stoppen met roken’.
Dit zijn verschillende workshops die afzonderlijk van elkaar kunnen worden gevolgd. Er wordt gewerkt aan bewustwording en je maakt een plan om je doelen te behalen. Aan het eind van elke workshop beschrijft de deelnemer zelf welke (kleine) stap gezet wordt op weg naar een gezondere, actieve leefstijl. En na 3 maanden nemen we nog een keer contact op.
HR-advies
Behoefte aan toekomstbestendig HR-beleid? Of ondersteuning bij vraagstukken rond sociale zekerheid, wet- en regelgeving en/of ingewikkelde casuïstiek?
Deze interventie betreft maatwerk coaching en advisering bij algemene vraagstukken op het gebied van HR of sociale zekerheid.
Financiële coaching bij financiële problemen en schulden
Financiële problemen en schulden zijn intens en belemmeren in alles. Ze moeten opgelost èn je wilt voorkomen dat de medewerker opnieuw financiële zorgen krijgt.
Deze interventie start met een kennismakingsgesprek om de hulpvraag en gewenste oplossing concreet te krijgen. De motivatie wordt bekeken, er wordt een financiële analyse gemaakt etc. De medewerker wordt begeleid bij het maken van een plan van aanpak en de uitvoering ervan. De gesprekken vinden plaats bij de medewerker thuis, gericht op de persoonlijke situatie. In dit maatwerktraject is het resultaat voor iedereen anders. Een rode draad is dat de deelnemer na het coachingstraject:
- Overzicht en inzicht heeft in de financiële situatie
- Stappen heeft gezet in het oplossen van de financiële problemen
- Haalbare betalingsafspraken met schuldeisers heeft gemaakt of is ondergebracht bij gemeentelijke schuldhulpverlening
- Een budgetplan heeft
- Inzicht heeft in gedrag wat problemen (mede) veroorzaakt heeft en dit gedrag kan aanpassen
Duur: 6-9 maanden gemiddeld 6 tot 8 gesprekken
Talentvolle medewerkerreis
Medewerkers laten werken vanuit hun talent, kijken wat iemand goed kan en dat ten volle benutten. Het klinkt mooi, maar hoe doe je dat? Samen zoeken we hoe we dit in de organisatie waar maken.
In bijeenkomsten worden HR-professionals, aangevuld met medewerkers en leidinggevenden, hierin gefaciliteerd. Het wat, waarom en hoe van talentmanagement wordt toegelicht en samen maken we een volledige medewerkersreis vanuit het perspectief van talent. Van werving, in dienst, het eerste jaar tot en met daarna. Het resultaat is een plan van aanpak met interventies om talentmanagement te implementeren.
Duur: in overleg
Verdiepende organisatiescan
Een krachtig middel om in korte tijd de organisatie te leren kennen. Met de scan ontdek je waar de organisatie sterk in is en waar nog verbetering mogelijk is.
De scan vormt in de meeste gevallen de start van ons maatwerktraject. Tijdens de scan spreken we een brede groep medewerkers zoals verzorgenden, helpenden, verpleegkundigen, leidinggevenden en het management. Deze gesprekken geven een rijk beeld van de organisatie en bieden aanknopingspunten voor een passend traject om de mensen en de organisatie nog sterker te maken. Met de organisatiescan maken we een scherpe analyse van de duurzame inzetbaarheidspraktijk in relatie tot de strategie van de organisatie.
Duur: intake + 2 dagdelen
Schoonschipsessie
In dit teamgesprek worden alle (oude) afspraken, beloftes, frustraties op tafel gelegd en uitgesproken.
Het doel van de sessie is om stappen te zetten en zaken voorgoed uit te spreken of op te lossen. Door het horen van elkaars intenties en het (her)vinden van elkaar op de missie en visie van de organisatie ontstaat verbinding.
Tijdens deze sessie bespreken we alles wat op tafel ligt en lossen we dit voor zover mogelijk op, waardoor frustraties weg worden genomen. Resultaten worden met name behaald bij teams die een heel verleden met zich meezeulen met onduidelijke afspraken. Na deze sessie kan het team weer verder en er wordt gewerkt aan en basis voor vertrouwen en veranderbereidheid. Deze interventie is onderdeel van een maatwerktraject dat we samen vaststellen.
Duur: voorbereidingsgesprek en sessie van 2 uur
Ondersteuningsvouchers voor het creëren van een veilige werkomgeving
Agressie en ongewenst gedrag door patiënten, cliënten en bezoekers tegen zorgmedewerkers is een ernstig maatschappelijk probleem. De aanpak Veiligezorg helpt werkgevers en medewerkers om ondersteuning te ontvangen bij het doorontwikkelen van beleid, het verhogen van expertise en het inzetten van interventies om agressie ongewenst gedrag binnen de eigen organisatie maar ook bij huisbezoek tegen te gaan.
Deelnemers leren hoe je aan de slag kunt gaan met vraagstukken die spelen binnen de organisatie of binnen het team om de werkplek veiliger te maken. Daarnaast kun je op een constructieve manier het gesprek op dit thema aangaan om bewustwording onder medewerkers te creëren om de eigen grenzen te bewaken en te melden wanneer deze overschreden worden.
Goede zorg begint bij jezelf
Het is heerlijk om met veel plezier en energie te kunnen werken. Dat begint bij genoeg energie hebben om aan je dag te starten.
Deelnemers die dit traject volgen gaan beter voor zichzelf zorgen, waardoor ze met frisse energie naar het werk komen en ook met genoeg energie en een voldaan gevoel weer terug naar huis gaan. Ze krijgen meer grip op hun energiehuishouding, gaan hun balans beter bewaren en geven een positieve energie aan hun team en cliënten. Dit doen ze met een stappenplan om hun vitaliteit beter te managen.
Duur: 1 x 2 uur of een traject van 4 x 3 uur
Blooming culture teamsessie
Samen stil staan in het oog van de orkaan, waar de zorg zich vaak bevindt. Dat is wat er gebeurt in deze Blooming Culture Teamsessies.
Spelenderwijs wordt de onderstroom zichtbaar en bespreekbaar in het team. De sessie brengt inzicht, openheid en verbinding. En zorgt voor duurzame verandering bij medewerkers en team. Het is een katalysator voor wendbaarheid, een lerende organisatie, innovatiekracht, herontwerp van werk, persoonlijk leiderschap, teamontwikkeling en werkplezier.
Deelnemers: besturen, teamleiders, zorgteams
Duur: 3,5 uur
Team van de toekomst
Hoe kunnen we (bewoners, zorgverleners, naasten, vrijwilligers) samen zorgen voor de zorg van morgen? Al explorerend gaan we ontdekken waar de bewoner/cliënt meer de eigen regie kan nemen. Hoe kunnen we effectiever en efficiënter samenwerken?
Gedurende ca. een halfjaar gaan we proefondervindelijk aan de slag met bovenstaande vraagstukken. Bij de aanpak wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen. De aanpak is pragmatisch, positief en altijd toegespitst op de eigen situatie. Onze rol in dit traject is die van procesbegeleider, aanjager en inspirator. Na afloop van het traject is er helderheid over de mogelijkheden om te werken met toekomstbestendige teams, is er ervaring opgedaan, zijn er kansen ontdekt en toegepast.
Aantal deelnemers: 10-20
Duur: 5 of 6 bijeenkomsten van 2 à 3 uur
Mensgericht leiderschap
Een werkomgeving wordt goed en stimulerend voor medewerkers door leidinggevenden beter toe te rusten voor hun rol en taak hierin.
Deze interventie begint met de rol van leidinggevenden in teamdialogen, als middel om verandering mogelijk te maken. Deelnemers leren om vanuit een coachende rol teamdialogen te begeleiden, het eigenaarschap in teams te vergroten en urgentie voor verandering te creëren. In de tweede trainingsdag wordt, op basis van theorieën over veranderprocessen, groepsdiscussies en casestudies, gewerkt aan leiderschapsvaardigheden om de zorg te transformeren. De opgedane kennis wordt direct toegepast in dagelijkse werkzaamheden door middel van casussen en een actieplan.
Duur: 2 trainingsdagen, na 2 maanden een persoonlijk terugkoppelgesprek
Werkplezier als kloppend hart van de organisatie
Werkplezier, werkgeluk en amplitie zijn termen die klinken als de nieuwste HR-hype. Echter niks is minder waar.In een krappe arbeidsmarkt en stijgende zorgvraag is menselijk kapitaal een groot goed. Medewerkers die goed in hun vel zitten presteren beter, verzuimen minder en blijven langer verbonden.
In deze interventie wordt werkplezier als thema verwerkt in de visie, strategie, leiderschap en de dagelijkse uitvoering van een organisatie. Onderwerpen zijn bevlogenheid, talentmanagement, werkinrichting en gezondheid. Dit start met een werkplezier scan, gevolgd door een realiteitscheck bijeenkomst. Tot slot is er een bijeenkomst met sleutelpersonen om een stappenplan te maken waarmee werkplezier wordt verankerd in de organisatie
Aantal deelnemers: 8-10. Raad van Bestuur, directieleden/MT, leidinggevenden, sleutelpersonen
Duur: in overleg
Complex Problem Solving
Heb je een ingewikkeld probleem dat een specifieke aanpak vraagt? Of wil je scherp krijgen wat precies het probleem is?
Met deze interventie wordt onder begeleiding van een Action Learning Coach een specifiek vraagstuk of probleem onderzocht en wordt er gewerkt aan (ten minste) een eerste actie richting de oplossing. Dit levert een oplossingsrichting op, inzicht in de opgave en een groter probleem oplossend vermogen van het team.
Deelnemers: leden van een vast team, projectteam of een team dat voor dit doel wordt samengesteld, 4-8
Duur: 1 dagdeel, met eventuele vervolgsessies
Frank Campman
Onbeperkte 1 op 1 ondersteuning voor medewerkers die zelf mantelzorgen
Mantelzorg gaat verder dan enkel regeltaken. Fello’s coaches bieden niet alleen administratieve en organisatorische hulp, maar zijn ook een empathisch luisterend oor en vraagbaak.
Met onze 1-op-1 ondersteuning verbeteren we niet alleen het welzijn van jouw medewerkers, maar zorgen we ook voor significante tijdsbesparing en stressreductie, wat bijdraagt aan een gezondere werkbalans. De integratie van onze diensten start met een efficiënte mini-onboarding, waarmee we de duurzame borging van mantelzorg binnen jouw organisatie garanderen.
Levensgebeurtenissen op de werkvloer en de rol van HR en de medezeggenschap
Levensgebeurtenissen, zoals rouw en de overgang, kunnen grote impact hebben op het werk. Hoe kunnen HR-professionals, leidinggevenden en medezeggenschapsorganen hierop inspelen?
In deze workshop wordt ingegaan op de impact van levensgebeurtenissen op het werk. Workshopdeelnemers krijgen tools en methoden aangereikt om deze situaties bespreekbaar te maken en steun te bieden. Daarnaast wordt er gewerkt aan strategieën om deze thema's in beleidsdiscussies te integreren, zodat er structurele ondersteuning in de organisatie komt.
Aantal deelnemers: 15
Oog voor het geheel door het systeemspel
Door uit te zoomen zie je hoe knelpunten met elkaar verbonden zijn. En door te zien welk gedrag zich herhaalt kun je patronen ombuigen.
Het systeemspel geeft inzicht in patronen die de druk op de organisatie verhogen en interventies die de druk op de organisatie als geheel verlagen. Deelnemers spelen het spel in teams, zittend aan tafel. De casus van een organisatie onder druk wordt vertoond op film. Onderwerpen zijn o.a. verlammende patronen, vitaliteit van het netwerk, waar zit het probleem en wat is gedrag-bedoeling-effect.
Aantal deelnemers: 10-100, verschillende managementlagen
Duur: 8 uur
'Vooruit met de geit'
Welke belemmeringen heb je als team en hoe ga je ze kortwieken?
In deze werksessie worden die belemmeringen inzichtelijk gemaakt en krijg je handvatten, tips en oefeningen om er als team mee aan de slag te gaan. Het team krijgt alle ruimte voor eigen inbreng, een lach en een traan en de nodige relativering op noodzaak en ambitie om vooruit te komen.
Deelnemers: Team of samengestelde groep voor individuele coaching
Duur: 1 dag
Ontwerp je eigen werk
Hoe kan werk effectiever worden met meer werkplezier? Een takenpakket dat beter aansluit. En hoe krijg je zelforganisatie en eigenaarschap van medewerkers binnen je werk?
Iedereen wil graag werken met passie en verbinding in je werk. In deze workshop gaan deelnemers aan de slag om dit te realiseren. Dat begint met het in beeld brengen van ieders drijfveren en werkzaamheden. Deze worden gematcht en in groepjes besproken. In overleg met het hele team en de leidinggevende worden voorstellen gedaan. Dit wordt uitgevoerd en geëvalueerd. Waar ga je mee door? Wat moet anders?
Aantal deelnemers: 10-14
Duur: 3 bijeenkomsten
InDialoog
Een beter organisatieklimaat, minder werkgerelateerd verzuim, zelforganiserend vermogen en minder emotionele en lichamelijke uitputting.
Deze interventie richt zich op een gezond en veilig werkklimaat door teamcoaching en gestructureerde gesprekken in teams en met hoger management. Teamleiders en managers worden getraind in het voeren van dialogen met hun teams en ‘on the job’ begeleid door ervaren en daarvoor opgeleide teamcoaches. Deelnemende teams brengen energiegevers en –vreters in kaart en dit is de input voor teamdialogen. Gesprekken met hoger management zijn gericht op het stimuleren van eigen regie en verantwoordelijkheid van het team.
Morgen doe ik het anders
Hoe kun je effectief omgaan met veranderingen? Daarvoor heb je inzicht nodig in de emoties bij een (persoonlijk) veranderingsproces.
De eerste bijeenkomst gaat over het verloop van veranderingsprocessen en de factoren waar je mee te maken krijgt. Als deelnemer leer je hoe emoties en ineffectieve gedachten weerstand en stress kunnen veroorzaken en hoe deze te veranderen. Tijdens de tweede bijeenkomst leer je over strategieën om veerkrachtig te blijven bij veranderingen. Deelnemers sluiten af met doelen en acties voor zichzelf en het team.
Aantal deelnemers: 10-14
Duur: 2 bijeenkomsten van 4 uur, eventueel aan te vullen met een 3e evaluatiebijeenkomst
Nudging: gezond gedrag op de werkvloer
Nudges zijn subtiele, vaak onbewuste aanwijzingen of interventies die het gedrag van mensen op een voorspelbare manier beïnvloeden zonder hun keuzevrijheid te beperken.
In deze training ontwerpen zorgmedewerkers nudges die de duurzame inzetbaarheid vergroten en worden ingebed in de dagelijkse werkpraktijk. Dit levert effectieve interventies op die de ervaren werkdruk en werkgerelateerde stress verminderen. Ze worden ingebed zodat afspraken beter worden nageleefd. De aanpak draagt bij aan het lerend vermogen van teams, biedt zorgmedewerkers de mogelijkheid direct invloed uit te oefenen op hun eigen werksituatie en geeft handvatten om ermee aan de slag te gaan.
Ons team talent
Elke medewerker doet ertoe en heeft naast het werkinhoudelijke ook andere kwaliteiten, kennis, vaardigheden en competenties. Deze ook inzetten draagt eraan bij dat medewerkers plezier houden in hun werk en behouden blijven voor de organisatie.
In een aantal bijeenkomsten wordt de bewustwording vergroot over ontwikkelingen in de sector en het eigen zorgproces, er wordt geoefend met het goede gesprek. Er is aandacht voor energie, individueel en op teamniveau en bronnen van verlichting. Tot slot wordt er ook een teamplan opgesteld. Medewerkers worden eigenaar van hun proces en herbezinnen op rollen en taken.
Duur: 3-4 bijeenkomsten
Informatie-uitwisseling
Hoe kun je de effectiviteit van de teamvergadering vergroten en tegelijkertijd een snel en doeltreffende communicatie met stakeholders creëren?
De Action Learning Coach laat de teamleden ervaren hoe het is om informatie-uitwisseling binnen en buiten het team te vereenvoudigen en te versnellen. De basis hiervan komt uit het crisismanagement waar tijdige en kwalitatief juiste informatie cruciaal is in besluitvorming. De teamleden krijgen handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan, alles is direct gekoppeld aan de eigen praktijk.
Deelnemers: teamleden, programma- en project man, 3-9
Duur: 1 dagdeel, met optie vervolgsessies en software
Frank Campman
Team- en persoonlijke ontwikkeling met Lumina Spark
Door deze interventie leren teamleden elkaar beter begrijpen en effectief samenwerken met behulp van Lumina Spark.
Lumina Spark biedt een leuke en effectieve methode om inzicht te krijgen in eigen en andermans gedrag. Aan de hand van een persoonlijke profielschets krijgen deelnemers nieuwe inzichten en doelen. In teamverband geeft het inzicht in individuele teamleden, in teamdynamiek en mogelijke knelpunten. De bijeenkomsten richten zich op het vergroten van inzicht in persoonlijkheidsstijlen en samenwerking. De inhoud en duur van de training zijn afgestemd op de behoeften van deelnemers en de organisatie. Deze training bevat een borgingsmodule voor de implementatie en borging van het geleerde. Dit bevordert duurzame inzetbaarheid en helpt verzuim te verkorten door een betere samenwerking binnen teams.
Duur: 2-4 dagdelen
Deelnemers: zorgteams en managementteams
IK VITAAL
Deze interventie geeft de vitaliteit van deelnemers een grote boost. Dit gebeurt met een online platform, een coach en samen met andere deelnemers.
Medewerkers leren in 6 stappen, aan de hand van een zelf gesteld doel, de basisvaardigheden voor een blijvende gedragsverandering. Dit doen zij samen met een coach en andere deelnemers. In IK VITAAL wordt aangesloten bij wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor duurzame gedragsverandering en leren deelnemers de principes van gedragsverandering.
Vitaliteit workshops diverse thema’s
Willen medewerkers zelf de regie op hun vitaliteit? Via deze workshops kunnen ze hiermee aan de slag.
Het gaat om losse workshops met 14 verschillende vitaliteitsthema’s en afwisselende werkvormen. Deelnemers leren over kleine veranderingen die een grote impact hebben. Vanuit een intrinsieke motivatie worden ze geïnspireerd om patronen te veranderen, andere keuzes te maken en te werken aan hun persoonlijke vitaliteitsdoel. De workshops vinden online of fysiek plaats en gaan o.a. over mindfulness, energiegevende voeding, grenzen aan geven, stress- en energiemanagement.
Duur: 3,5 uur
Coachend leiderschap
Deze training is ontworpen voor leidinggevenden en coaches die hun team optimaal willen begeleiden en het potentieel van teamleden willen ontwikkelen.
In deze training leren deelnemers de kunst van coachend leiderschap, inclusief effectieve communicatie en het stellen van krachtige vragen. Met technieken uit NLP, ACT en improvisatie, maken zij een blijvende impact en leren zaken loslaten en delegeren. Dit resulteert in meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap bij teamleden. De inhoud en duur van de training zijn afgestemd op de behoefte van deelnemers en de organisatie. Deze training bevat een borgingsmodule voor implementatie en borging van het geleerde. Het verbetert duurzame inzetbaarheid en helpt bij het voorkomen en verkorten van verzuim door een gezonde werkcultuur te bevorderen.
Duur: 8-12 dagdelen
Aantal deelnemers: 8-12 per groep, leidinggevenden en coaches
Hé zorgprofessional, wil je minder stress en meer energie?
Mindful beweegworkshop; waarin bewegen, ademhaling en mindfulness bij elkaar komen. Ren jij vaak door je rooster heen en heb je amper momenten om op adem te komen? In deze mindful beweegworkshop komen bewegen, ademhaling en mindfulness bij elkaar.
Deelnemers worden mee naar buiten genomen, gaan bewegen en komen letterlijk op adem. Ze leren ontspannen met eenvoudige technieken die daarna makkelijk zelf kunnen worden toegepast in het werk en privéleven wanneer daar behoefte aan is. Zo verminder je werkstress en vergroot je de vitaliteit.
Duur: 1,5 uur
Deelnemers: teams en individuen
Teamcoaching eventueel aangevuld met individuele coaching
Is er een situatie waarbij het team niet meer lekker samenwerkt en het individuele werkgeluk daalt? We gaan samen met team op zoek naar de bedoeling via het teameffectiviteitsmodel.
Visie, persoonlijk leiderschap, verwachtingen, sterke kanten inzetten en onderlinge verhoudingen komen aan bod. We zoeken verbinding en brengen iedereen in beweging om een bijdrage te leveren aan het teamdoel. Het werkgeluk stijgt en daarmee ook de duurzame inzetbaarheid. We borgen dit via werkoverleggen, dagstart, ontwikkelbord etc.
Hé zorgorganisatie, versterk de veerkracht van je medewerkers met intervisie!
Intervisiebegeleiding: Verminder de impact van dagelijks werken in de zorg en bouw aan een duurzame, ondersteunende werkomgeving.
Met ervaren intervisieleiders wordt een sterke, ondersteunende cultuur gebouwd. In deze interventie wordt de intervisiemethodiek geïntroduceerd, eerste sessies worden begeleid en medewerkers worden getraind om het daarna zelfstandig voort te zetten. Zo creëer je een vertrouwelijk platform voor het delen van ervaringen en uitdagingen, wat de professionele ontwikkeling bevordert en de impact van werken in de zorg vermindert. Dit resulteert in een veerkrachtige werkomgeving en verbeterde vitaliteit binnen de organisatie.
Duur: in overleg
Deelnemers: teams en individuen
Leven lang in balans
'Alle ballen in de lucht', 'Van werkdruk naar werkgeluk', 'Aan het roer bij veranderingen', 'Boksen, buigen of barsten?', 'Thuiswerken werkt', 'Werk en privé in balans', 'Energiek ouder worden', 'Energiek in de overgang', 'Mantelzorg: Hoe blijf ik fit thuis en op het werk?', 'Virtual Reality game Stressjam: Speel met je eigen stress systeem'.
Het zijn allemaal interventies die bijdragen aan balans. In deze workshops wordt gewerkt aan bewustwording en maken deelnemers een plan om hun doelen te behalen. Aan het eind van elke workshop beschrijft iedereen zelf welke (kleine) stap gezet wordt op weg naar een gezondere, actieve leefstijl. En na 3 maanden nemen we nog een keer contact op.
Geef het team kleur
De zorg wordt intensiever, cliënten assertiever, mantelzorgers gaan meer bijdragen. Hoe ga je hier als zorgprofessional en team mee om?
Dit traject geeft zorgprofessionals inzicht in zichzelf en elkaar. Gericht op groei van elk individu en team. Deelnemers krijgen inzicht in het eigen kleurenprofiel en dat van het team. Zo ontstaat er een beeld van de teamtalenten, valkuilen en meer onderling begrip en worden kwaliteit beter benut.
Duur: 3-4 bijeenkomsten
Versterk je veerkracht
Kun je je aanpassen bij verandering? En hoe snel en goed herstel je na een onplezierige gebeurtenis? Dat is je veerkracht.
Veerkracht heeft grote invloed op de tevredenheid en het welzijn van medewerkers en kan getraind en ontwikkeld worden. In deze workshop krijgen deelnemers theorie en diverse, wetenschappelijk bewezen, praktische oefeningen om hun veerkracht te versterken. Het geleerde kan direct worden toegepast, in het werk en privé.
Deelnemers: 8-12
Duur: 2 uur (live of online)
Maak werk van je geluk
Welke factoren zijn van invloed op werkgeluk en aan welke knoppen kun je zelf draaien om het te vergroten?
In deze workshop nemen we deelnemers mee in de principes van werkgeluk. Je komt uit deze workshop met een berg inspiratie en nieuwe praktische handvatten die je gelijk kunt toepassen.
Deze workshop kan worden gecombineerd met de werkgelukshow. Deze zorgt voor bewustwording, geeft plezier, maakt ruimte om aan de slag te gaan met werkgeluk en vitaliteit en het feit dat je er zelf invloed op hebt.
Duur: 1 of 2 dagdelen
Prioriteit in HR-beleid
Een duidelijke en beheersbare HR-agenda, een verminderd aantal overbodige projecten, en meer focus op relevante initiatieven dragen bij aan een efficiënter HR-beleid.
In deze interventie wordt HR-teams geholpen om hun beleid te vereenvoudigen en te focussen op wat echt belangrijk is voor een gezond en veilig werkklimaat. Alle huidige projecten en methoden worden geëvalueerd en afgestemd op de strategische doelstellingen van de organisatie en de behoeften van zorgprofessionals. Het HR-team wordt getraind om de focus en helderheid van het beleid te bewaken. Bij afronding van de training ligt er een actieplan en onderhoudsstrategie.
Deelnemers: HR team
Eigen regie voor medewerkers
Stimuleren van eigen regie zorgt ervoor dat je steviger in je schoenen staat en de uitdagingen van morgen aan kan.
Dit programma is bedoeld voor medewerkers in de zorg. Het biedt begeleiding en praktische tips en tricks om eigen regie te bevorderen en ‘sterk in je werk’ te staan.
- Inzicht in het belang van goede communicatie
- Oefening en ervaring opdoen met gesprekstechnieken
- Praktische handvatten en vaardigheden om feedback te geven en ontvangen
- Inzicht in de eigen talenten en kwaliteiten
- Praktische handvatten en vaardigheden om eigen regie te pakken en te versterken
- Concrete acties op de eigen ontwikkeling
Aantal deelnemers: 8 - 12
Duur: 3 workshops van 2,5 uur en 2 persoonlijk ontwikkelgesprekken per deelnemer
Hé leidinggevende, zorg je goed voor je team én jezelf?
Training Vitale leider; over hoe je jezelf én je team vitaal krijgt en houdt. Show, don't tell. Het klinkt zo simpel, maar in de praktijk is het best lastig. Als leidinggevende speel je een essentiële rol in het vitaal houden van je team. Je hebt immers een voorbeeldfunctie. Máár je kunt alleen goed voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Doe je voordeel met concrete handvatten hoe je jezelf én jouw team begeleidt naar optimale vitaliteit. De training 'Vitale leider, over hoe je jezelf én je team vitaal krijgt en houdt', is een mix van theorie en oefenen.
Duur: 2 dagen
Deelnemers: teams en individuen
Vitaliserend leiderschap: van verzuimreductie naar vitaal leiderschap
Is er meer aandacht gewenst voor de verbinding tussen leidinggevenden en medewerkers vanuit vitaliteit en verzuimreductie? Vitaal leiderschap is een leiderschapsstijl die zorgt voor een gezonde werkcultuur, goede resultaten en vitale medewerkers.
Deze training geeft de leidinggevende preventief grip op de vitaliteit en het verzuim van medewerkers. Inzicht in theorie, reflectie en praktische handvatten vergroten de zelfkennis en het zelfbewustzijn. Zo wordt de leidinggevende een voorbeeld voor medewerkers, kan het juiste gesprek aangaan en het team hierin meenemen. Vanuit het plan van aanpak wordt verzuimreductie aangestuurd.
Duur: 4 modules van 3,5 uur
Ambassadeursprogramma
Het Fello Ambassadeursprogramma voorziet deelnemers van kennis en vaardigheden om effectief met mantelzorgthema's aan de slag te kunnen binnen hun organisatie. Ze maken hierbij gebruik van diverse middelen uit het Fello Awarenesspakket, zoals webinars, posters, folders, inloopspreekuren en e-learnings, om bewustwording te vergroten. Ambassadeurs fungeren als eerste aanspreekpunt voor mantelzorgvragen, wat leidinggevenden en HR ontlast en bijdraagt aan een gezondere en ondersteunende werkomgeving. Het programma biedt voortdurende training en hulpbronnen voor een langdurig resultaat
Signaleren en bespreken-Fijn dat je het vraagt
Het signaleren van financiële zorgen en het gesprek aangaan is lastig. Tijdens deze in-company sessie leren HR-professionals en leidinggevenden hoe je een goed gesprek voert met een medewerker die het financieel moeilijk heeft. En hoe je het gesprek aangaat als je signalen oppikt die kunnen duiden op schulden.
Deze interventie biedt praktische tips, concrete hulpmiddelen en gesprekstechnieken. Je leert ook hoe je medewerkers kan activeren om met de eigen situatie, vragen en zorgen aan de slag te gaan. De interventie maakt je bewust van de perspectieven op levensgebeurtenissen en de financiële gevolgen, je leert de drie fasen van een gesprek over geld en krijgt handvatten om passende hulp te bieden.
Onderdeel van deze interventie is de inzet van de ‘Aankaartenset’ (ook digitaal beschikbaar). Deze kaarten laten levensgebeurtenissen zien vanuit het perspectief van de werkgever én de medewerker en helpen om het gesprek te voeren.
Duur: 3 uur
Aantal deelnemers: 12
Verlaag de druk
Hoe kun je in je manier van leidinggeven de druk op de organisatie als geheel verminderen?
In deze interventie gaan leidinggevenden hiermee aan de slag. Dit gebeurt met acterende trainers in scenes, bijvoorbeeld over het motiveren van medewerkers, het aanspreken op gedrag, conflict op de werkvloer en wie, waarvoor verantwoordelijk is. Na de scenes gaan deelnemers in dialoog over de scenes. Het resultaat zit in een gedeeld besef van urgentie, inzicht in effecten, het belang van grenzen en verandergedrag.
Aantal deelnemers: 10-50, 1 of gemengde managementteams
Duur: 3 uur
De Werk–Druk–Meter
Is er inzicht in werkdruk? En in de relatie tussen de zorgvraag en werkdrukbeleving? Dan kun je ermee aan de slag. Het juiste gesprek, waardoor het team groeit en wederzijds begrip stijgt.
Elke medewerker vult een enquête in en de gescoorde voorkomende handelingen per cliënt in tijd wordt gemeten. Dit levert een dashboard op met inzicht van werkdruk op teamniveau en totaal. De relatie tussen zorgvraag en werkdrukbeleving wordt zichtbaar. Medewerkers gaan hierover in dialoog, willen elkaar helpen, elkaar begrijpen over werkdrukbeleving en zitten aan het stuur.
Duur: 2-3 bijeenkomsten
Geld en life-events
‘Geld en Life-events’ is bedoeld voor medewerkers die een life-event verwachten of overkomt. Denk aan trouwen of samenwonen, het krijgen van een kind maar ook ziek zijn of overlijden. Een life-event heeft altijd financiële consequenties. Maar waar vind je alle informatie op één plek?
Met deze e-learning kan de medewerker onderzoeken wat te doen bij een life-event. Er worden informatie en tools aangereikt en er is meer informatie op sites waarnaar wordt verwezen. Zo kan de medewerker op de eigen tijd en in eigen tempo onderzoeken hoe het geld in te zetten voor wat echt belangrijk is. De deelnemer kiest zelf het life-event om mee aan de slag te gaan.
Het gekozen onderwerp wordt afgesloten met een handige checklist. Zo is de medewerker goed voorbereid op wat kan gebeuren in het leven en de financiële consequenties. Desgewenst wordt aan de e-learning een button gekoppeld waarmee de medewerker een persoonlijk gesprek met een financieel coach van Sammen kan vragen.
Sterke teamleider
Hoe pas je coachend leiderschap praktisch toe, gericht op luisteren, begrijpen en stimuleren van medewerkers? Deze interventie is bedoeld voor (beginnend) teamleiders in de zorg.
Coachend leiderschap zorgt ervoor dat je je medewerkers beter begrijpt en hen aanstuurt vanuit hun eigen motivatie. Het programma kent twee niveaus: basis en verdieping. Dit wordt bepaald aan de hand van het ervaringsniveau van de deelnemers.
- Praktische toepassing van leiderschapsstijlen
- Inzicht in belang van goede communicatie
- Belang van goed luisteren en de ander echt begrijpen
- Handvatten voor het omgaan met weerstand
- Inzicht in het belang van situationeel en coachend leidinggeven
- Handvatten voor het meenemen van je team bij veranderingen
- Stimuleren van motivatie en ontwikkeling bij medewerkers
Aantal deelnemers: 8 - 12 (beginnend) teamleiders
Duur: 3 workshops van 2,5 uur en 2 persoonlijk ontwikkelgesprekken per deelnemer.
Sterk in je werk gesprek
Een medewerker gaat onder begeleiding van een coach aan de slag met vragen op het gebied van duurzame ontwikkeling en vakmanschap.
De medewerker zet concrete stappen in de ontwikkeling, werksituatie en/of loopbaan. Denk daarbij niet alleen aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden maar ook aan loopbaanontwikkeling en het bespreekbaar maken van behoeften met leidinggevende of andere stakeholders. Deze interventie kan ook in groepsverband, waar leren van elkaar een belangrijk element is. Deze interventie is onderdeel van een maatwerktraject dat we samen vaststellen.
Duur: 5 x 1 uur online/offline
Deelnemers: 1 of in groepsverband maximaal 6
Ontwikkeling en borging van zelfleiderschap – Maatwerk HR advies
Zelfleiderschap en het ruimte geven aan eigen regie zijn belangrijk voor duurzame inzetbaarheid. Maar in de praktijk kan dit tot allerlei vraagstukken leiden.
Organisaties die integraal aan de slag willen met de ontwikkeling en borging van zelfleiderschap, kunnen een maatwerk adviestraject aanvragen. Samen inventariseren we wat er al wordt gedaan en welke kansen er zijn voor de ontwikkeling van zelfleiderschap binnen de organisatie.
Frequent verzuim-begeleiding
Met inzicht in de eigen verantwoordelijkheid krijgt de medewerker meer grip op zijn verzuim. Daarnaast wordt helder welke ondersteuning nodig is om verzuim te voorkomen.
Deze gesprekken zijn voor organisaties die medewerkers een neutrale en veilige plek willen bieden om te reflecteren op alle aspecten die van invloed zijn op hun verzuim. In 3 gesprekken wordt met de medewerker gekeken naar oorzaken van het verzuim. De fysieke en mentale gezondheid wordt in kaart gebracht. De medewerker kan al kleine veranderingen aanbrengen die grote impact hebben. Het derde gesprek is met de leidinggevende en dan worden samen afspraken gemaakt voor de toekomst.
Duur: 3 gesprekken
Teamjams
Zorg van nu betekent als team samenwerken! Feedback en verbinding beschermen tegen stress en overbelasting. Teamleden zijn nooit allemaal tegelijk op de werkvloer, daarom zijn regelmatige teambijeenkomsten, teamjams, essentieel.
Deze bijeenkomsten worden begeleid in een informele en open sfeer. Teamleden delen wat hen in het werk en de samenwerking bezighoudt, spanningsvelden worden besproken, feedback gegeven en conflicten opgelost. Dit geeft inzicht in helpende en belemmerende samenwerkingspatronen en er worden afspraken gemaakt.
Teamjams verbeteren vitaliteit, werkplezier en effectiviteit van teams met als gevolg een positief werk- en leerklimaat. Verzuim vermindert en arbeidsproductiviteit neemt toe.
Duur: 2,5 uur per teamjam
Deelnemers: zorgteams en managementteams
'Vroeger was alles beter'
Het is verleidelijk om te kijken wat vroeger beter was, maar dat helpt niet voor de toekomst.
In deze werksessie worden de verschillen en overeenkomsten tussen de zogenoemde familiecultuur en leercultuur duidelijk. Deelnemers krijgen handvatten, tips en oefeningen om samen de beweging van familie naar leercultuur te maken. Het team krijgt alle ruimte voor eigen inbreng, een lach en een traan en de nodige relativering op noodzaak en ambitie om vooruit te komen.
Deelnemers: Team of samengestelde groep voor individuele coaching
Duur: 1 dag
Het vitale gesprek
Het gesprek met je team voeren over vitaliteit en inzetbaarheid, hoe doe je dat?
In deze interventie word je getraind om inzetbaarheid in het team op de agenda te zetten, te promoten en te begeleiden. Ook medewerkers die enthousiast zijn om deze rol in het team te pakken, kunnen deze interventie volgen. In de training leren deelnemers om het gesprek over vitaliteit en inzetbaarheid te voeren, doelen te stellen er in opvolgende gesprekken terug te komen op het bereiken van vitale doelen.
Wandelcoach traject: zicht op je toekomst
Voel je je belast door de uitdagingen in je leven en werk? Geen energie, te weinig tijd, geen duidelijk doel? Ons rustgevende wandelcoach traject biedt uitkomst, net als voor meer dan 90% van onze eerdere klanten. Hoofdlijnen van het traject:
- Voorbereiding: digital Intake met eenvoudige voorbereidingsopdrachten en tools.
- Persoonlijke afspraak op locatie: met diepgaande intake op basis van het Persoonlijke Holistische Business Model SELF, reflectie op huiswerk, ondersteund door een deelnemer coach werkboek.
- Wandelen en Reflecteren: halve dag 1:1 wandelen met je coach. Bespreek je vragen, reflecteer op je situatie en verken vervolgstappen.
- Actieplan: samen met je coach stel je het Fit-4-Future Plan vast, met een duidelijk actieplan om je doelen te bereiken.
Van uitspreken naar aanspreken
Hoe krijg je elkaar aan de praat? Het is belangrijk te vertellen wat er bij jou speelt, zodat anderen je begrijpen en zich kunnen inleven. Met dit fundament kun je afspraken maken om elkaar waarderend aan te spreken, te reflecteren en feedback te geven.
In werksessies spreken teams zich uit via de methodiek van de aanspreekcirkel. Ze leren het belang van luisteren zonder vooroordeel en beseffen dat eigen overtuigingen dit kunnen belemmeren. Er is ruimte voor eigen inbreng, emotie, en de uitdaging van anderzijds communiceren. Het team wordt het fundament om duurzame inzetbaarheid te borgen.
Teamontwikkeling met DISC
Met de DISC Persoonlijkheidsanalyse worden de vaak complexe werkelijkheid van mensen en hun gedrag overzichtelijk en begrijpelijk in kaart gebracht. Dit helpt ter verbetering van de communicatie met andere teamleden.
Inzicht in het eigen gedrag van de deelnemers en de bewustwording in hoe andere medewerkers hierop kunnen reageren, biedt een goede basis om met teamontwikkeling aan de slag te gaan.
In de sessies wordt het team begeleid bij het samen duiden van elkaars DISC-profiel, vinden er pragmatische oefeningen plaats elkaar beter te leren begrijpen en vertrouwen en worden de inzichten uit de DISC-sessies gekoppeld aan de missie, visie, purpose en bijbehorende kernwaarden van de organisatie. Er wordt interactief met de teamleden stilgestaan bij elkaars kernkwaliteiten en valkuilen.
Aantal deelnemers: 8 - 10
Duur: 3 bijeenkomsten van 3 uur
Je stem laten horen op een manier die werkt
Hoe zorg je ervoor dat mensen zich gezien en gehoord voelen? Dat voorkomt namelijk frustraties en afhaken.
In deze workshop leren deelnemers ‘hoe het ook kan’. Hoe je beter kan aansluiten bij de ander, elkaar begrijpen voordat je zelf begrepen wordt en tegelijkertijd duidelijk kan zijn op de inhoud. Er niet omheen draaien, een duidelijke boodschap en meedenken in oplossingen. We kijken ook naar werken vanuit jouw invloed en de ‘5 x waarom’.
Boost je werkgeluk
Wil je echt in verbinding staan met medewerkers? Het goede gesprek voeren? Lef tonen? Het vuur laten branden en ze vooral lekker laten werken?
Dit is een organisatiebreed traject voor alle medewerkers. Elke maand is er een andere thema met versterkende communicatie, voorzien van een artikel, podcast, aanvullende opdrachten, posters, filmpje of webinar. We sluiten af met een evaluatiegesprek met aanbevelingen én een complete toolkit om mee verder te werken.
Duur: 12 maanden
Leiderschap voor bevlogen middenkader en team
Na de jarenlange ontwikkeling van zelforganiserende of zelfsturende teams is het leidinggevend middenkader in veel zorgorganisaties terug van weggeweest. Met een aandachtsomvang van vaak ruim 100 medewerkers is het geen eenvoudige opdracht om er te zijn voor medewerkers. Het vraagt om balanceren en om aandacht verdelen.
Je eigen energie behouden door inzicht te hebben in energiegevers en energievreters (je eigen energiekompas) en dit vervolgens ook praktisch toepasbaar te maken voor medewerkers is waar deze interventie over gaat. Het JDR (job-demand-resource) model ligt hieraan ten grondslag. Het geeft leidinggevenden inzicht in hun eigen energiekompas en ze kunnen dit toepassen richting teams.
Duur: in overleg
Organisatie van de toekomst
Gedurende een tweetal visie-bijeenkomsten wordt er een heldere visie gevormd op het begrip en belang van het thema duurzame inzetbaarheid en hoe dit te bevorderen. Hierbij wordt rekening gehouden met de ambities en doelstellingen van de organisatie. Er wordt inzichtelijk gemaakt welke eerdere initiatieven effectief zijn geweest ….en welke niet. Met welke uitdagingen hebben we de komende jaren te maken? Welke factoren kunnen we beïnvloeden (en welke niet)? Welke ideeën zijn er om de inzetbaarheid van medewerkers te versterken? Welke partijen spelen hier een belangrijke rol bij en hoe gaan we een en ander realiseren? Ideeën worden uitgewisseld, keuzes worden gemaakt en plannen worden uitgewerkt.
Het resultaat is een strategisch verbeterplan gericht op het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers.
Aantal deelnemers: 10-20
Duur: 2 bijeenkomsten van 4 uur
Werkdrukbeleving assessment en actieplan
Hoe beleef je werkdruk? Volgens TNO en CBS ervaart een derde van de Nederlandse werknemers werkdruk, wat kan leiden tot ontevredenheid, uitputting en hoger ziekteverzuim. Hoofdlijnen van deze interventie:
- Inzicht in Werkdruk: workshop/training voor management over werkdruk, praktijkgericht en wetenschappelijk onderbouwd.
- Werkdruk Assessment: plannen en uitvoeren van een werkdrukassessment binnen de organisatie, begeleid door introductieworkshops en leersessies.
- Resultaten Vertalen naar Actie: op basis van het werkdrukdashboard organiseren we een workshop om de uitkomsten te vertalen naar beleid en OKRs voor de komende 12 maanden.
De werkdrukmonitor brengt werkdruk in kaart en leidt tot een actieplan gebaseerd op heldere OKRs.
Hé zorgprofessional, zorg je ook voor jezelf?
Training of workshop Vitale zorgprofessional; over goede zelfzorg, veerkracht en vitaliteit. Je hebt het mooiste beroep dat er is. Bij jou staat de patiënt of cliënt altijd op nummer 1. De werkdruk is hoog en je rent jezelf regelmatig voorbij. Hoe zorg je goed voor jezelf zodat je je werk met energie en plezier kunt blijven doen?
Ontdek het in de training Vitale zorgprofessional, speciaal voor zorgprofessionals. Een boost voor zorgmedewerkers, het team en de organisatie. De training of workshop bestaat uit een afwisselende mix van theorie, oefeningen en gesprekken. Dit wordt aangeboden als een training en als een afgeleide, kortere, workshop en het is een geaccrediteerde training (V&VN).
Deelnemers: teams en individuen
Duur: 2 dagen (training) of 3 uur (workshop)
Samenwerken in teams
Samenwerken in teams verloopt niet altijd vlekkeloos door gebrek aan overzicht, rolduidelijkheid en onduidelijke doelen en relaties met het management. Hoofdlijnen van de workshop:
- Gezamenlijke Doelen Bereiken: teams leren effectief samenwerken om waarde voor de organisatie te creëren.
- Interactiviteit en Simpele Modellen: deelnemers gebruiken eenvoudige, evidence-based modellen om effectief samen te werken en doelen te bereiken.
- Ondersteunende Tools: ze worden ingezet om persoonlijke en groepskenmerken te analyseren en verbeteren.
- Business Model Canvas: gebruik van het Business Model Canvas voor een helder, holistisch denk- en doelkader.
Aantal deelnemers: 4-12
Duur: 1 dag (met huiswerkopdrachten)
Verzuimmanagement en verzuimgesprekken
Een training voor leidinggevenden die verantwoordelijkheid dragen voor verzuimmanagement en begeleiding van medewerkers ter preventie van, of reïntegratie bij, ziekteverzuim.
Het doel van de training is kennis en vaardigheden vergroten om zo medewerkers optimaal te ondersteunen in hun vitaliteit en balans om verzuim te voorkomen of verlagen. Naast wettelijke kaders, rollen en verantwoordelijkheden staat het voeren van het goede gesprek centraal. Deelnemers leren tijdens de training door te oefenen, in de praktijk te brengen, uit te wisselen en te reflecteren. Er wordt desgewenst gewerkt met een trainingsacteur voor een optimale leerervaring.
De op maat gemaakte interventie wordt afgestemd op de organisatie qua inhoud, resultaten en planning. Via een buddysysteem blijven deelnemers de opgedane kennis en vaardigheden na de training in de praktijk gebruiken.
Duur: 4 dagdelen
Eigen regie
Is er meer eigen regie van medewerkers gewenst? In deze training krijgen medewerkers kennis over hoe je eigen regie neemt, welke strategieën er zijn en ze maken een 'Eigen Regie Actieplan'.
Dit gebeurt onder begeleiding van een trainer en een HR- of preventiemedewerker uit de eigen organisatie. Er wordt geoefend op voorbeelden van praktijksituaties. In vormgeving en planning is maatwerk mogelijk.
Duur: 2 groepsbijeenkomsten van 3-4 uur
Persoonlijk leiderschap
Meer kracht en zelfvertrouwen, zelfbewust zijn en veerkrachtig. Dat hoort bij persoonlijk leiderschap.
Deze interventiepartner biedt diverse workshops op het gebied van persoonlijk leiderschap die los of als reeks kunnen worden ingezet. Deze interventies zijn gebaseerd op het Blooming Culture Model, gericht op persoonlijke ontwikkeling; Zelf, Talent en Energie. Deelnemers maken een levenslijn en leren over 'valse overtuigingen'. Ze werken aan hun belangrijkste 'ontdek- en ontwikkelthema’s' en werken aan 'Energiebewustzijn en Grenzen aangeven’.
Deelnemers: 15-25
Training persoonlijk leiderschap voor zorgprofessionals
Deze training helpt leidinggevenden en coördinatoren om hun persoonlijke leiderschapskwaliteiten te ontdekken en te versterken.
Gedurende deze training wordt ingegaan op zelfreflectie en authentiek leiderschap. Deelnemers leren technieken uit NLP en ACT en passen deze direct toe in praktijksituaties. Met een combinatie van theorie en interactieve oefeningen werken zij aan blijvende groei. De inhoud en duur van de training is maatwerk en afgestemd op de behoefte van de deelnemers en de organisatie. Deze training wordt aangevuld met een borgingsmodule om het geleerde te implementeren en te borgen. Deze training draagt bij aan duurzame inzetbaarheid en het voorkomen of verkorten van verzuim door het versterken van leiderschapscapaciteiten.
Duur: 6-12 dagdelen
Aantal deelnemers: 10-15
Financieel inzicht
Financieel inzicht gesprekken helpen een medewerker om helderheid te krijgen in de persoonlijke financiën en inzicht in wat er mogelijk is om de situatie weer aan te laten sluiten op de nieuwe omstandigheden. Bijvoorbeeld bij meer of minder werken of een persoonlijke situatie met financiële consequenties.
Deze interventie bestaat uit twee gesprekken bij de medewerker thuis en is gericht op de persoonlijke situatie. Na afloop heeft de medewerker een overzicht van de persoonlijke financiën en een actieplan. Sammen biedt een budgetprogramma dat aan te passen is aan de persoonlijke situatie en de medewerker telkens voor een nieuwe periode van 12 maanden kan gebruiken. Resultaten van de inzichtgesprekken
- Huidige financiële situatie
- Manieren om zelf aan de slag te gaan om het financieel inzicht te vergroten
- Manieren om financiën aan te passen aan de nieuwe omstandigheden
Duur: 2 gesprekken in een periode van 4-6 weken
Advies en ondersteuning HR beleid duurzame inzetbaarheid
Vaak zijn er tal van protocollen, instrumenten en interventies, maar hoe zet je ze goed in? Dat is niet vanzelfsprekend.
Deze interventie is voor HR adviseurs met beleidsmatige vraagstukken over duurzame inzetbaarheid. Dat kan gaan over het opzetten van een providersboog, verzuimmanagement, bevordering werkplezier, ontwerpen van werk, werkmanagement of zelfmanagement. Samen inventariseren we de thema’s, bepalen de doelstellingen en maken een plan van aanpak. Sleutelposities in de organisatie worden in regie gezet voor borging in de toekomst.
Persoonsvolgende zorg
Anders denken, anders doen! Deze interventie grijpt in op houding, gedrag, tevredenheid en werkwijzen.
Het accent in de ouderenzorg verschuift van zorg naar welbevinden. Deze interventie zorgt voor unieke transparantie in geld en tijd op welzijn, zorg en dienstverlening. Het legt de regie terug in de interactie tussen medewerker en bewoner. We vertalen ZZP’s naar zorgbehoefte binnen budget. Medewerkers worden zich bewust van wat hun werk kost en we versterken de professionele regie van de zorgmedewerker.
Duur: in overleg
Krachtige vragen stellen
Bij goede communicatie hoort het stellen van de juiste vragen en oordeelloos naar elkaar luisteren.
In deze interventie worden deelnemers meegenomen in de theorie van krachtige vragen stellen en gaan ze heel veel oefenen aan de hand van startvragen en eigen praktijk vragen, uitdagingen en problemen. Ze leren daarbij oordeelloos te luisteren, oordeelloos feedback en feed forward te geven en te ontvangen, oordeelloos te observeren en te reflecteren. Ze gaan elkaar helpen om te groeien, ook na de trainingsdag.
Deelnemers: als team of individueel, 3-9
Duur: 1 dag
Frank Campman
Ontwikkeltraject leidinggevenden
Een traject voor meerdere leidinggevenden waarin we de rol van de leidinggevenden versterken.
We ontwikkelen een gezamenlijke visie op leiderschap, als deze er nog niet is en gaan samen op zoek waar iedere leidinggevende staat ten opzichte van deze visie. De focus ligt op waar de leidinggevende al sterk in is en waar de leidinggevende zich nog in kan ontwikkelen.
In dit traject werken leidinggevenden naar een praktijk waarin zij sterker worden in hun rol. Dit versterkt de onderlinge verbinding en samenwerking. Deze interventie is onderdeel van een maatwerktraject dat we samen vaststellen. Het ontwikkeltraject kan worden aangevuld met individuele coaching van de leidinggevenden.
Duur: 2-3 sessies van 3 uur
Deelnemers: verschillende managementlagen gezamenlijk of één managementlaag
'En of ik er toe doe!'
Heb je even niet meer de energie om uit bed te springen en naar je werk te gaan? Ben je kwijt waar je het eigenlijk voor doet?
In deze workshop krijgen deelnemers weer helder waar zij voor willen werken en krijgen ze tools in handen om dit in te vullen. We halen de dingen op waardoor je koos voor de zorg. Dit versterkt het gevoel dat je ertoe doet en op de juiste plaats, voor de juiste mensen, de juiste dingen doet. Dit levert de brandstof waarmee je weer jaren met plezier aan het werk blijft.
Vitaliteitsambassadeur
Deze workshop is ontwikkeld voor medewerkers die een rol willen spelen in het bevorderen van vitaliteit binnen hun organisatie.
Tijdens deze workshop leren deelnemers hoe zij vitaliteit op de werkvloer kunnen bevorderen. Met praktische tips en oefeningen ontdekken zij hoe zij hun collega's kunnen inspireren en ondersteunen, en de praktische tools kunnen meteen ingezet binnen de organisatie. Dit draagt bij aan verzuimpreventie en het verkorten van verzuim door het bevorderen van een vitale en gezonde werkomgeving. Deze workshop wordt aangevuld met een borgingsmodule om het geleerde daadwerkelijk te implementeren en te borgen.
Duur: 1 dag
Deelnemers: 10-15
Dialoogsessie met theater: anders denken, anders doen
Wat kan ik doen in mijn aanpak en in de samenwerking met cliënt, familie, collega’s en leidinggevende om de ervaren werkdruk te verminderen?
Deze interventie is bedoeld om bewustzijn te creëren. Dit gebeurt in scenes met acterende trainers. Hierin neemt bijvoorbeeld een verzorgende alles uit handen van de cliënt, een mantelzorger wordt betrokken of een collega geeft feedback op het gedrag van een teamlid. Na de scene worden reflectievragen gesteld: Wat herken je? Wat is effectief of minder effectief gedrag? De sessie wordt afgesloten met de crux op organisatie-, team- en individueel niveau. Wat is cruciaal? Dit wordt concreet gemaakt in termen van zichtbaar gedrag.
Aantal deelnemers: 10-50, heterogeen van meerdere teams
Duur: 3 uur
Train de Trainer voor het Menomanaspel over de overgang
Het Menomanaspel is een educatief hulpmiddel dat is ontworpen om op een laagdrempelige manier het gesprek over de overgang in de organisatie aan te gaan en ervaringen te delen.
Deze interventie leidt spelleiders op om teams te begeleiden bij het spelen van het spel. Het Menomanaspel biedt handvatten voor het omgaan met de overgang en is gericht op het delen van kennis, ervaringen, praktische tips en strategieën voor op de werkvloer. Deze train de trainer biedt achtergrond bij het thema overgang. De spelleiders worden opgeleid om teams te begeleiden bij het spelen van het spel én zo het meeste rendement voor het team en de organisatie te behalen. Zie ook de interventie 'Teamtraining over de overgang met het Menomanaspel'.
Duur: 3 uur
Deelnemers: 6-8; HR, leidinggevenden, trainers van een academie, medezeggenschap
Jacqueline van Grevengoed
Ontwerp de verandering
Hoe breng je verandering tot stand in je organisatie? Dat vraagt om betrokkenheid van verschillende afdelingen en sleutelpersonen.
In deze interventie gaan sleutelpersonen van de organisatie - leidinggevenden, zorgprofessionals en ondersteunende staf – in gemixte groepen aan de slag met actuele veranderdoelen. De deelnemers leren hoe vanuit 'ontwerpend denken en doen' de veranderkracht ontstaat om samen met collega’s in beweging te komen. Er ontstaat inzicht in de eigen rol bij complexe veranderingen en we geven praktische tools om aan de gang te kunnen. We werken in creatieve werkvormen en gaan een nieuwe dynamiek in de werkpraktijk creëren.
Deelnemers: 12-36 (leidinggevenden, zorgprofessionals en ondersteunende stafmedewerkers)
Duur: 4 dagdelen en 4 sessies, doorlooptijd van ca. 4 maanden
Balans hervinden na impactvolle verlieservaringen
Verlieservaringen hebben een grote impact op het verzuim binnen organisaties en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Deze interventie biedt individuele medewerkers, teams en leidinggevenden houvast waarbij de werkomgeving kan bijdragen aan het hervinden van een nieuwe balans.
Afhankelijk van de gebeurtenis en behoefte wordt in overleg met de organisatie de interventie(s) bepaald. Deze kunnen bestaan uit individuele begeleiding van de medewerker, een workshop over omgaan met verlieservaringen, teambijeenkomst(en) en ondersteuning van de leidinggevende. Er wordt inzicht verkregen in de impact van verlieservaringen en het natuurlijke verloop van verlies- en rouwprocessen. Daarnaast wordt de individuele draag- en veerkracht ondersteund en de bijdrage die de werkomgeving hierin kan bieden.
Never a dull moment
Soms kun je taken niet veranderen, je moet gewoon doen wat je moet doen. Maar je kunt de ervaring van je taak wel veranderen.
In deze workshop leren deelnemers wat zij kunnen doen om een taak, die erbij hoort leuker te maken. Je komt uit deze workshop met een berg inspiratie en nieuwe praktische handvatten die je gelijk kunt toepassen.
Vitaliteitsscan op organisatieniveau
Behoefte aan een onderzoek of 0-meting? Met deze interventie wordt een online, gevalideerde vragenlijst bij alle of een deel van de medewerkers uitgezet. Het levert een individuele en een organisatierapportage op die wordt nabesproken en waar een actieplan op wordt gemaakt.
Doorlooptijd: 2-3 maanden
Natuurlijk leiderschap dag
Leiders willen zich verdiepen en ontwikkelen, zodat ze de ontwikkeling die in de zorg nodig is, beter begrijpen én faciliteren.
Ingrediënten van deze leiderschapsdag zijn bewustwording en authenticiteit, natuurtalenten, ontwikkelthema’s en natuurlijk organiseren. Deelnemers krijgen veel zelfinzicht en verdieping. En ook antwoord op vragen, zoals hoe vind ik een balans tussen kwaliteitsgericht, prestatiegericht en ontwikkelgericht. Hoe zorg ik dat medewerkers en teams zelf de verandering zijn? Hoe kan de ontwikkeling natuurlijk aanvoelen in plaats van geforceerd? En hoe geef ik een lonkend perspectief?
Aantal deelnemers: 15-25
Individuele vitaliteitscoaching
Voor medewerkers die dreigen uit te vallen of extra ondersteuning kunnen gebruiken tijdens hun ziekteproces, reïntegratie of na een impactvolle (verlies)situatie. Ook kan de coaching ingezet worden als overbruggingsperiode naar een andere (GGZ) organisatie.
De coaching bestaat uit praktische en effectieve tips en handvatten, onderbouwde psycho-educatie en uitdagingen om de opgedane kennis en inzichten in de praktijk toe te passen. Onze ervaren coaches, psychologen en therapeuten kunnen vanuit hun ervaring en expertise perfect aansluiten op het niveau en belevingswereld van zorgmedewerkers. Wanneer dat nodig is worden diepere lagen in beperkende overtuigingen, impactvolle gebeurtenissen of stresspatronen opgezocht om herstel te bevorderen. Behaalde doelen worden geborgd door samen met de medewerker te reflecteren op opgedane ervaringen en vooruit te kijken de toekomst in.
Duur: 3-6 gesprekken fysiek of online
Het voeren van (preventieve) verzuimgesprekken
De leidinggevende heeft een belangrijke rol bij het voorkomen en terugdringen van verzuim. Op welk moment ga je het gesprek aan met een medewerker en hoe doe je dat?
In de training komen aan bod: het wettelijk kader, de verschillende soorten verzuimgesprekken, wat mag de leidinggevende wel en niet vragen en wat zijn de rollen en verantwoordelijkheden? Deelnemers oefenen de gesprekken met een professionele trainingsacteur. De inhoud van de training wordt aangepast op de doelen/vraagstukken van de organisatie. Er is opvolging na drie maanden en een online leeromgeving beschikbaar.
Deelnemers: Maximaal 12
Leiderschap en veranderverhaal in tijden van verandering
Voor leidinggevenden is het dilemma tussen de waan van de dag en de blik naar morgen dagelijks aan de orde. Het vertellen van het juiste verhaal (vanuit gezamenlijkheid, uniformiteit en gedragenheid) dat bij jou past, aansluit bij de medewerkers en past bij de richting waar de organisatie naartoe beweegt is daarbij van cruciaal belang. Het draagt bij aan veerkrachtige medewerkers en een wendbare organisatie. Dat vraagt kennis over verandering en storytelling.
De opbrengst van deze interventie is een gezamenlijk verhaal dat bijdraagt aan comfort, rust en stabiliteit in een tijd van voortdurende verandering. Daarbij worden de communicatieve en leidinggevende vaardigheden opgefrist en gezamenlijk gedeeld.
Deelnemers: leidinggevend middenkader
Duur: in overleg
Haal meer uit je salaris
‘Haal meer uit je salaris’ is bedoeld voor medewerkers die het idee hebben dat anders omgaan met geld, meer op kan leveren maar zich afvragen wat je dan wellicht anders kán doen.
Met deze e-learning krijgt de medewerker een heleboel inspiratie en tips om met de eigen geldplannen, administratie en financiën aan de slag te gaan. Doelen stellen en onderzoeken of je nóg beter met geld kan omgaan. De e-learning reikt alle informatie en tools aan en geeft informatie op sites waarnaar wordt verwezen. Zo kan de medewerker op de eigen tijd en in eigen tempo onderzoeken hoe het geld in te zetten voor wat hij echt belangrijk vindt.
Top Teams door ‘anders werken en anders organiseren’
Samen met betrokken medewerkers werk, processen, teamsamenstelling en manier van samenwerken opnieuw vormgeven? Met deze interventie wordt de samenhangende problematiek aangepakt van personeelstekort, werkdruk, verzuim, verloop etc.
Via de ‘anders organiseren scan’ wordt in kaart gebracht welke verspilling er in de huidige werkprocessen zit en welke potentie er ligt om dit te verbeteren. In een aantal sessies met het team wordt een verbetervoorstel gemaakt. Hierin staat centraal hoe we het werk beter en efficiënter kunnen uitvoeren. Het schrappen van overbodige taken en stappen. Alles geredeneerd vanuit de waarde van werk en efficiency van het werk. Het werk en de processen worden ingericht zodat er een optimale balans ontstaat tussen competenties van professionals, kwaliteit van zorg en efficiency van taken en activiteiten. Hieruit ontstaat een blauwdruk van de nieuwe manier van werken.
Leiderschapsstijlen
Willen jullie de duurzame inzetbaarheid van medewerkers verbeteren door de leidinggevenden te trainen in hun leiderschapskwaliteiten? Met deze interventie wordt in overleg een programma samengesteld voor leidinggevenden.
Voor het bereiken van een optimaal leerresultaat wordt dit een combinatie van groepsgewijze en individuele interventies. Een mogelijke opzet van het programma:
- Workshops: 4x3,5 uur training. Tijdens deze workshops is het doel inzicht krijgen in hun persoonlijke leiderschapskwaliteiten en praktische tools aan de leidinggevenden aanreiken om hun medewerkers te kunnen instrueren, coachen en begeleiden
- Coaching gesprekken: 2x1 uur
- Intervisiesessies: 2x2 uur met een kleine groep leidinggevenden
Visiesessie Duurzame Inzetbaarheid
Willen jullie een gezamenlijk referentiekader op vitaliteit en inzetbaarheid in de organisatie?
Met deze interventie halen we samen met sleutelfiguren de inhoud op voor een meerjarenbeleid. Onze adviseurs begeleiden deze visiesessies en ondersteunen de organisatie bij het opstellen en toetsen van het beleidsplan.
Deelnemers: 10-20 beleidsmakers
De kunst van formeren
Cultuur en geschiedenis zijn vormgevend, ook bij bepaling van formatie en het komen tot een passende teamsamenstelling. Wat is de beschikbaarheid, wanneer spelen er pieken en hoe gaan we om met dalen in de zorgbehoefte, wat is een eerlijke opdracht voor het team?
Deze interventie levert een formatiebepaling en teamopdracht op, en grip op de bedrijfsvoering. Medewerkers sturen zelf, nemen en dragen verantwoordelijkheid en hebben meer invloed op werkinhoud en tijden. We draaien scenario's voor beleid, personeelsbeleid en strategie.
Duur: in overleg
Van werkdruk naar werkgeluk
Vitale medewerkers en een vitale werkomgeving, de één kan niet zonder de ander!
De workshop van werkdruk naar werkgeluk geeft je meer inzicht in de stress- en energiebronnen op je werk en je persoonlijke energiebalans. Je krijgt tips en tools aangereikt om je vitaliteit, draagkracht en werkplezier te vergroten. In twee (of drie) interactieve sessies stellen we gezamenlijk een verbeterplan op en gaan jullie aan de slag met het in de praktijk brengen van de verbeteringen. Na de workshop weet je als individu en als team hoeveel werkdruk je (nog) aankan en hoe je je werkgeluk kunt vergroten. Desgewenst is er nog een evaluatiebijeenkomst beschikbaar.
Aantal deelnemers: 10-14
Duur: 2 bijeenkomsten van 3 uur, desgewenst aangevuld met 3e bijeenkomst
Talenten & competenties
Waar ben je goed in, waarom kies je voor je werk en wat past bij je? Dat is wat we in beeld gaan brengen.
In de training wordt gewerkt met interventies om inzicht te krijgen in ieders kwaliteiten, belemmerend gedrag, rollen en interesses. We delen theorie en doen oefeningen. Deelnemers ondersteunen elkaar in de groep, en zo vergroten we zelfkennis en groeit er zelfvertrouwen. De kracht van de groep is cruciaal en mooi.
Aantal deelnemers: 10
Werken vanuit natuurlijke eigenschappen
Als je doet wat je van nature goed kunt en leuk vindt, geeft dat energie. Je natuurlijke rol is wat bij je past, waar je passie ligt, vanuit wie je echt bent. Dan maak je keuzes die bij je passen, en je energie geven.
In deze werksessie wordt voor medewerkers inzichtelijk gemaakt wat de natuurlijke eigenschappen in relatie tot het werk zijn en in hoeverre dit energie kost of oplevert. Dit helpt eventuele disbalans te herstellen op de korte en lange termijn, wat je duurzame inzetbaarheid ten goede komt.
Duurzame ambassadeurs op de werkvloer
Onderstaande modules maken deel uit van een programma: duurzame ambassadeurs op de werkvloer. Ze omvatten onder andere het opstellen van organisatie- of teamdoelstellingen, bijstelling van taakverdelingen, upgrade van werving en selectie, medewerker ontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en verbetering van communicatiestructuren.
- HR scan en plan van aanpak
- Alle neuzen dezelfde kan op
- Maak het mogelijk om verantwoordelijkheid te nemen
- De ideale medewerker aantrekken en behouden
- De ideale medewerker creëren
- Medewerker: What’s in it for you?
- Een groeiende of gegroeide organisatie duurzaam houden
- Goede communicatie leidt tot ambassadeurs op de werkvloer
- Gezonde en inzetbare ambassadeurs
Deelnemers: HR-professionals
Full potential! Bevlogen het personeelstekort te lijf!
Aanwezige talenten beter benutten en bevlogenheid vergroten, om zo personeelstekorten terug te dringen?
In deze serie strategische workshops worden systematisch personeelstekorten geanalyseerd op basis van de positieve organisatiepsychologie. Er wordt een model op maat gemaakt en dito praktische aanpak. De workshop levert meer grip op tekorten en onderbreekt de vicieuze cirkel van werkdruk, burnout-klachten, uitval, verloop en vervolgens nog meer werkdruk. Tijdens dit programma wordt een kernteam opgeleid om de aanpak voort te zetten.
Deelnemers: top-management en HR
Duur: doorlooptijd van een jaar
Klaas-Jan Reincke
Buitengewoon leiderschap
Je stem laten horen, goed voor jezelf zorgen en sterke kanten inzetten. Dat is goed voor werkgeluk en verbetert resultaten. De leidinggevende kan daarbij een belangrijke invloed hebben.
Dit leiderschapstraject wordt op maat gemaakt voor de organisatie. Je kan kiezen voor een organisatiebreed programma ondersteunend aan jouw 'medewerkers op 1' en 'duurzame inzetbaarheid'. Leidinggevenden leren de wetenschap achter werkgeluk en bevlogenheid en welke rol zij daarin kunnen spelen. Dit wordt geborgd met een naslagwerk, evaluatiegesprek met leden van RvB/MT en advies op maat.
Duur: 4 dagen (Lukt dit niet in 4 dagen? Dan is er een training in 2 dagdelen.)
‘Niet aftellen maar meetellen’
De laatste jaren van je werkende leven. Hoe sta jij erin? En hoe maak je ze plezierig en productief?
Deze workshop geeft inzicht in de mogelijkheden en biedt deelnemers praktische handvatten om de laatste jaren van het werkende leven zo optimaal mogelijk in de richten. Op interactieve wijze, met verschillende werkvormen en het Huis van Werkvermogen als kapstok, behandelen we vragen die spelen bij aan het werk blijven tot aan je pensioen. De inhoud wordt aangepast op de doelen en vraagstukken van de organisatie. Er is opvolging na drie maanden en een online leeromgeving beschikbaar.
Deelnemers: 8-12 medewerkers van 58 jaar en ouder
Duur: 3,5 uur (live of online)
Doelen
Wat is jullie gezamenlijke opgave? Wat betekent dat voor je als individu en als team? En zit er misschien een ‘olifant in de kamer’ van samenwerking die je moet gaan bespreken?
Onder begeleiding van een Action Learning Coach ga je samen ontdekken, leren begrijpen en scherpstellen wat het droomdoel is dat aansluit bij het hoogste doel van de organisatie en wat de onderliggende vraagstukken zijn die je wilt realiseren. Je formuleert wat je wilt bereiken, en het leren en het gedrag dat erbij hoort. Hieruit volt een aanpak met acties onderliggende betrokkenheid, reflectie en het gesprek over waar het schuurt.
Deelnemers: de leden van het team, 4-8
Duur: 2 dagen
Frank Campman
Hé zorgorganisatie, wil je een vitalere en gezondere werkomgeving?
Vitaliteitsscan en -plan: Inzicht en actie om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te vergroten. Verzuim, verloop, te hoge werkdruk: je voorkomt het 't liefst. Dat doe je door als organisatie vitaal te blijven. Deze interventie bestaat uit een vitaliteitsscan en -plan voor inzicht en actie om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te vergroten.
De vitaliteitsscan onthult knelpunten feilloos en resulteert in een aanpak op maat gemaakt voor jullie organisatie. Zo zet je de eerste stap naar een gezondere, duurzamere werkomgeving.
Duur: in overleg
Deelnemers: teams en afdelingen
Verdiepen in leiderschap in de zorg
Hoe zorg je ervoor dat duurzame inzetbaarheid realiteit worden?
Deze interventie baseert zich op de visie van de deelnemers op duurzame inzetbaarheid en de benodigde leer- en ontwikkelcapaciteit die als leider nodig is om die visie om te zetten naar actie. We kijken naar de mensen in de organisatie en de mens achter de bestuurder, directeur, manager.
Deelnemers krijgen inzicht in passend leiderschap in relatie tot duurzaam inzetbaarheid. Ze herkennen reflexen, valkuilen en dilemma’s en leren, vanuit hun eigen rol veranderingen en bewegingen te vertragen en te versnellen binnen de organisatie.
Opleiding werkgelukdeskundige in de zorg
In je organisatie zijn 'kartrekkers’ en ‘ambassadeurs' nodig die aan de slag gaan met werkgeluk.
Met deze opleiding geven we deze ambassadeurs inzichten in het belang van werkgeluk en tools en handvatten om ermee aan de slag te gaan. Zo worden ze de aanjagers. Bottom-up ontstaat er op diverse plekken beweging met direct effect. Tijdens de training worden opdrachten in de praktijk uitgevoerd. Daarna gaan ambassadeurs zelf verder.
Duur: 4 dagen en 2 webinar
Teamontwikkeling
Elk team kent zijn eigen groepsdynamiek, beïnvloed door de interactie tussen personen, de omgeving en leiderschapsstijl. Als het niet lekker loopt, kan het lastig zijn om boven water te krijgen wat er precies speelt en hoe de situatie kan worden veranderd.
Dit ontwikkeltraject is voor teams die hun samenwerking willen verbeteren. In een aantal teambijeenkomsten worden patronen en factoren in kaart gebracht die belemmerend werken en worden er tools aangereikt om positieve veranderingen in gang te zetten. Dat gebeurt in een veilige en respectvolle sfeer, met eerlijke feedback om van te leren. Dit traject is altijd maatwerk.
Aantal deelnemers: 10-14
Duur: 3-4 bijeenkomsten
Een oplossing met je team binnen 2 uur
Oplossingen zijn leuker dan problemen. Met deze workshop heb je als team in één bijeenkomst direct resultaat
We gebruiken een verfrissende methode die in een aantal stappen zorgt dat medewerkers voor dagelijkse problemen structurele oplossingen vinden. Tijdens de sessie wordt de expertise van medewerkers zelf serieus genomen. Taaie, maar niet zulke complexe, problemen worden opgelost. Het zorgt voor oplossingsgericht denken, betere arbeidsverhoudingen en nieuwe samenwerkingsverbanden. Deze interventie is onderdeel van een maatwerktraject dat we samen vaststellen.
Duur: 1 uur intake + 2 uur sessie
Deelnemers: zorgteam
Ontladen & opladen
We gaan vaak helemaal op in ons werk en voor je het weet is de dag weer voorbij. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Tijdens en na je werkdag.
In deze training wordt uitgelegd hoe het stresssysteem werkt, hoe stress ontstaat en hoe je je aandacht verlegt. Met oefeningen ervaren deelnemers zelf het verschil tussen ontladen en opladen. Ze krijgen tips voor positieve energie, voor en na het werk en voor hoe je je energie vasthoudt en terugpakt.
Aantal deelnemers: 10
Zet zorgprofessionals in hun kracht met Primio
Meer eigen regie op je werk en je ontwikkeling via quizzen, oefeningen, reflectievragen en acties via je telefoon.
Dit is een doorlopend programma van micro-interventies op de mobiele telefoon, inclusief video’s, praktische opdrachten en actieplannen. Met micro-certificaten krijgen medewerkers de juiste beloning. Het is ene leuke manier om zelfstandig aan de slag te gaan met je professionalisering.
De micro-interventies worden naar wens voor verschillende doelgroepen, in verschillende frequenties en volgorde ingericht. De geboden kennis wordt herhaald, toegepast en geborgd. Met de welzijnsmeter checken we regelmatig in bij de medewerkers.
Adviesgesprek duurzame inzetbaarheid en actieleren
Bewegen Werkt heeft samen met Berenschot een organisatiescan duurzame inzetbaarheid ontwikkeld. Met behulp van deze scan wordt duidelijk hoe de organisatie ervoor staat op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Leeft het thema duurzame inzetbaarheid voldoende onder leidinggevenden en is het ook daadwerkelijk onderdeel van de bedrijfsvoering? Welke activiteiten zijn al zichtbaar binnen de organisatie? Wat zijn de sterke punten en waar liggen nog kansen? De scan wordt ingevuld door HR, het MT of andere stakeholders. Daarna volgt een adviesgesprek en adviestraject.
Deze scan en het adviestraject geven inzicht en advies om te komen tot een verbetering van de vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers. Het gedragen beleidsplan zorgt voor een afgewogen beleid voor duurzame inzetbaarheid met langdurig resultaat.
Human capital strategie scan
In welke mate is de aanpak en strategie succesvol binnen de context van de organisatie? Deze interventie brengt dat in kaart met de ‘Human capital strategie scan’.
Gekeken wordt naar activiteiten en effecten in de interne organisatie (productiviteit, behoud, verzuim) en activiteiten op de arbeidsmarkt (instroom en uitstroom). De HC strategie scan geeft inzicht in de inspanning, resultaat en potentie langs 4 pijlers. Samen komen we tot een verbeterplan, redenerend vanuit de potentie, het realistische resultaat en de gevraagde inspanning. Het verbeterplan leidt tot een set aan samenhangende maatregelen en activiteiten die de organisatie tot uitvoer kan brengen (of juist minderen of stoppen met activiteiten).
Grip op tijd
Het creëren van meer tijd en ruimte voor het geven van aandacht, voor gezondheid, leren en anders werken. Het is cruciaal voor betere kwaliteit van zorg, hogere cliënttevredenheid en meer welbevinden en werkplezier.
Het begrip tijd omvat zowel het bewust omgaan met tijd als het anders organiseren van tijd. Samen met leidinggevenden en medewerkers worden interventies ontwikkeld via vier hefbomen: een andere mindset over tijd, verbeterde planning, gestructureerde teamwerkwijzen en tijdsbewust leiderschap. Dit leidt tot meer grip op tijd.
Deelnemers: leidinggevenden en medewerkers
Duur: in overleg
Scans inkomen, vitaliteit en loopbaan
Deze interventiepartner biedt verschillende scans voor medewerkers.
Inkomensscan biedt inzicht in de persoonlijke financiële toekomst bij situaties zoals pensionering (met gebruikmaking van de RVU-regeling), WW of WIA. Door het inzicht, kan de medewerker beter loopbaanbeslissingen nemen.
Vitaliteitsscan, ontwikkeld door Prof. Dr. Tinka van Vuuren, geeft een duidelijk beeld van het persoonlijke werkvermogen en de werkbeleving van een medewerker met inzicht gevende gevolgen voor de toekomst.
Loopbaanscan is een door de Open Universiteit ontwikkeld en gevalideerd loopbaaninstrument dat medewerkers helpt bij het beantwoorden van loopbaanvragen.
De medewerker krijgt een persoonlijk rapport en een gesprek met een vitaliteitscoach om te komen tot een actieplan. De scans kunnen ook een geanonimiseerd totaalrapport opleveren voor de organisatie.
Duur: 1,5-2 uur
Positief en proactief! Bevlogen in de zorg
Hogere bevlogenheid, minder burnout klachten en een betere balans.
Deze interventie bestaat uit werkbelevingsinterviews die worden vertaald naar op-maat-gemaakte programma's. Dit gebeurt op de meest kansrijke vormen van proactief gedrag; Job Crafting, Playful Work Design, Voice - laat je stem horen!, Proactive Vitality Management, Strengths Use, etc.,met voorbeelden vanuit de organisatie zelf.
Via een workshop maken deelnemers workhacks, kleine veranderingen in het werk die de werkbeleving verbeteren en ze doen een kort coachingstraject waarin groepjes medewerkers door een werkdesigner worden gecoacht bij het experimenteren met nieuw proactief gedrag. Tegelijk met de interventie worden werkdesign ambassadeurs opgeleid die het traject voortzetten.
Deelnemers: 30
Klaas-Jan Reincke
Voorkom uitval van medewerkers die ook mantelzorger zijn
40% van alle medewerkers in de zorg is mantelzorger, waarvan 50% dit niet vertelt op het werk. En 18% van het ziekteverzuim is mantelzorg-gerelateerd.
Zorggenoot helpt bij alle uitzoek- en regeltaken die de mantelzorger belasten. Zo kunnen mantelzorgende medewerkers beter hun balans herstellen en voorkomen we dat ze overbelast raken. De interventie ondersteunt werkende mantelzorgers, leidinggevenden en HR. De ondersteuning bestaat uit: een hulplijn, ondersteuning bij het invullen van formulieren en aanvragen, een digitaal platform met informatie en video's. Hierdoor worden mantelzorgers 24/7 ontlast en zijn zij tot wel vier uur per week minder tijd kwijt aan alle regel-/administratieve taken. Er is een online leeromgeving voor leidinggevenden. Voor HR is er een data dashboard zodat zij op basis van deze inzichten kunnen handelen. Zorggenoot zorgt voor een uitgebreide activatiekit om medewerkers te bereiken.
Balans en meer werkplezier
Betere samenwerking, collegialiteit en taakvolwassenheid. Deze training is voor teams die disbalans en verminderd werkplezier ervaren en eraan willen werken vanuit eigen regie.
In deze interventie wordt oud zeer losgelaten, vooruitgekeken, samenwerking verbeterd en de taakvolwassenheid vergroot. De teamdynamiek wordt bespreekbaar, vanuit veiligheid en verdieping. In de training werken deelnemers in een op maat gemaakt werkboek met theorie, oefeningen en ruimte voor aantekeningen. Casuïstiek van de werkvloer wordt gebruikt om in het tweede dagdeel dieper in te gaan op onderwerpen die spelen. Deelnemers leren door te oefenen, in de praktijk te brengen, uit te wisselen en te reflecteren.
Duur: 2 dagdelen
Teamcoaching met plan
In dit traject werkt het team toe naar een helder, kritisch en concreet teamplan.
Dit plan geeft een duidelijke richting en focus om samen nog beter te worden. Medewerkers weten beter waaraan ze bijdragen. Leidinggevenden hebben een duidelijke focus en in kaart wat de toegevoegde waarde is van het team.
Tijdens de sessies gaat het team concreet met een aantal coachingsvragen aan de slag. De visie en bijdrage van het team worden expliciet gemaakt. Ook worden de sterken en zwakte punten van het team benoemd. Vervolgens worden werkafspraken gemaakt, korte en lange termijn doelen geformuleerd om de teamprestaties te verbeteren. Deze interventie is onderdeel van een maatwerktraject dat we samen vaststellen.
Duur: 3 tot 5 sessies van 3 uur
Deelnemers: één zorgteam
Krachtig zelfleiderschap - zorgen voor jezelf
Rust en ruimte om te reflecteren op je vitaliteit. Stilstaan bij je persoonlijke behoefte, je sterke kanten en leren werken met kleine stapjes. Zo kom je in beweging om goed voor jezelf te zorgen. Je bepaalt zelf welke acties dat zijn, want dat is zelfleiderschap en daar krijg je energie van.
De training is wetenschappelijk getest en blijkt duurzame effecten te hebben op werkplezier, gezondheid en werkvermogen en loopbaankansen, alsmede algemene werkprestaties.
Aantal deelnemers: 10
Duur: 3 groepsworkshops en 8 (zelfstandige) wekelijkse e-learnings
‘Mij nie belle’
Ken je deze uitspraak? Deze interventie gaat over eigenaarschap omarmen op de werkvloer. Hoe doe je dat als team?
In de werksessie worden de geluiden en beleving van het team gehoord. Dit is het uitgangspositie om een constructieve beweging te maken naar elkaar en naar leidinggevenden. De werksessie ‘mij nie belle’ geeft veel ruimte voor eigen inbreng, een lach en een traan en vooral de nodige relativering.
Individuele coaching voor zorgprofessionals
Voor zorgprofessionals die hun werkgeluk willen vergroten en veerkracht willen versterken, biedt individuele coaching ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Tijdens deze persoonlijke coaching sessies werkt een ervaren coach samen met de zorgprofessional aan persoonlijke en professionele groei. Door middel van technieken uit NLP, ACT en improvisatie krijgen deelnemers praktische handvatten die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Deze aanpak draagt bij aan duurzame inzetbaarheid, verzuimpreventie en het verkorten van verzuim door het versterken van de persoonlijke veerkracht en werkplezier.
Duur: Gemiddeld 7 gesprekken
Deelnemers: Zorgmedewerkers (ook in opleiding), staf, management en bestuur
Medewerkersreis
Samen met HR en/of management doen we onderzoek naar de reis die de medewerker aflegt door de organisatie.
We identificeren de fasen: zoeken & selecteren, welkom & inwerken, behoud en afscheid nemen. In deze fasen liggen kansen voor de organisatie om van toegevoegde waarde te zijn voor de medewerker en om de communicatie en activatie te verbeteren. Aanvullend kijken we hoe de medewerker de reis aflegt van de behoefte in leren en ontwikkelen naar in actie.
HR en/of management krijgt inzicht in hoe zij de inzet en behoud van medewerkers optimaal ondersteunen, ze werken toe naar een betere match tussen medewerker en organisatie en identificeren kansen om medewerkers te verleiden om aan de slag te gaan met leren en ontwikkelen. Deze interventie biedt een basis voor een maatwerktraject dat we samen vaststellen.
Duur: intake, 1-2 sessies van 2 uur, afsluitend adviesgesprek
Deelnemers: HR en management
Hoe krijg ik weer controle over mijn tijd, mijn leven en mijn werk?
Voor 48% van de Europeanen is het lastig om de dag goed te plannen door keuzestress en prioriteitsproblemen, wat leidt tot stress, onafgemaakt werk en spanningen. Inhoud interventie:
- Voorbereiding: huiswerkopdrachten.
- Persoonlijke reflectie: met het Persoonlijke-Holistische-Business-Model-SELF en vaststelling van ontwikkelpunten.
- 24-Uur Zelfmanagement Tool: leren werken met een tool om 24 uur per dag effectief te beheren.
- Step Back en Reflect Methode: toepassing van de Step Back en Reflect methode.
- Ademhalingstechnieken leren voor fysieke en mentale gezondheid.
- Introductie Holistische-Business-Model-SELF Coach App: AI-ondersteund zelfzorgmodel dat 35 biomarkers in kaart brengt.
Aantal deelnemers: 4-20 deelnemers
Duur: 1 dag + 12 maanden toegang tot de app
Samenwerken (beeldsessie)
Hoe werken jullie als team samen? En hoe kun je van elkaar met de werkpraktijk als vertrekpunt? Dat is wat je gaat doen in deze interventie, met praktische handvatten en tools om de samenwerking tussen teamleden te versterken.
In de eerste sessie gaan deelnemers aan de slag met een scan om de ontwikkelbehoeften in kaart te brengen. Vervolgens wordt er een compilatie gemaakt van wat voor hun als team samenwerken betekent en wat hun uitdagingen/of belemmeringen zijn. Ze dragen oplossingen aan en gaan ermee aan de slag in de praktijk.
In de tweede sessie wordt hierop gereflecteerd en wordt een actieplan gemaakt. In de derde sessie wordt is er een scan van de ontwikkelingen en worden vervolgstappen en -acties afgesproken.
Deelnemers: ca. 8 per groep, aantal groepen in overleg
Duur: 3 sessies
Voer de inzetbaarheidsdialoog
Hoe kun je het onderwerp inzetbaarheid bespreekbaar maken met je medewerkers?
In de workshop gaan we aan de hand van het 'Huis van Werkvermogen' in op het belang van het bespreken van de thema’s vitaliteit, werkplekplezier en inzetbaarheid en hoe je dat doet. Ook de lastige onderwerpen komen daarbij aan bod. Bij de workshop is ook een trainingsacteur aanwezig om de theorie zo levensecht mogelijk te vertalen naar de praktijk.
Aantal deelnemers: 8-12
Duur: 3,5 uur
Strategische personeelsplanning
Met dit traject krijgt de leidinggevende gestructureerd inzicht in personele planning van het team/ de afdeling en de ontwikkeling die hij met dit team voor ogen heeft.
Bij deze interventie maken we gebruik van de teamscan mobiliteit. Dit is een instrument voor de leidinggevende en geeft zicht op de kaders waarbinnen de personeelsplanning plaatsvindt en de mogelijkheden die het team heeft om zich te ontwikkelen en via in-, door- en uitstroom te verversen. De leidinggevende doorloopt een stappenplan met een zestal opdrachten om mobiliteitsvraagstukken helder te krijgen. Deze interventie is onderdeel van een maatwerktraject dat we samen vaststellen.
Duur: 2 tot 3 sessies van 2 uur
Vitaliteitsscan (duurzaam inzetbaarheidsonderzoek)
Willen jullie inzicht in het werkvermogen van medewerkers, en het nut en de noodzaak van duurzame inzetbaarheid? Dan is de vitaliteitsscan een goede keuze.
Na een voorgesprek maken we een vragenlijst over inzetbaarheid en zorgen voor communicatiematerialen. De medewerker krijgt een individuele rapportage van de resultaten. Dit bespreken we in een groepsrapportage met subgroepen.
Haal meer uit je salaris
De workshop ‘Haal meer uit je salaris’ is bedoeld voor medewerkers die op een leuke en inspirerende manier meer willen weten over het grip houden en/of krijgen op hun geldzaken met als doel hun salaris beter te benutten.
Tijdens deze interactieve workshop van twee uur krijgen deelnemers handvatten aangereikt om hun geldzaken op orde te brengen. Hierbij worden onderwerpen behandeld als financiële doelen, inzicht in huidige inkomsten en uitgaven, inkomensondersteunende maatregelen en budgetteren en besparen. De medewerker gaat naar huis met een actieplan, om direct mee aan de slag te gaan.
Duur: 2 uur
Aantal deelnemers: 12 deelnemers
Sociale veiligheid: hoe voer je het gesprek?
Is er bewustzijn van gedragingen die de sociale veiligheid bevorderen of juist verminderen? Hoe voer je het gesprek met het team over sociale en psychologische veiligheid?
In deze interventie gaan deelnemers aan de slag met sociale veiligheid op de werkvloer. Hoe herken je gedragingen die dit beïnvloeden. En wat zijn verschillen tussen grensoverschrijdend gedrag, het grijze gebied en psychologische veiligheid? Het is een combinatie van interview, scenes met acterende trainers en onderlinge uitwisseling.
Aantal deelnemers: 50
Duur: 2-3 uur
Vitaliteit aanjagers
Hoe staat het met de fysieke en mentale belastbaarheid? Hoe verbeter je deze en vergroot je de eigen regie? Het helpt om vroegtijdig gezondheids- en arbeidsrisico’s op te sporen en om uitval te voorkomen.
Samen maken we een strategie, waarna een screening volgt van fysieke- en mentale gezondheid. Via anoniem verzamelde data geven wij advies en feedback op onderdelen die opvallen of afwijken van de algemene benchmark (NL) en die van de branche. Daarop volgt een maatwerkgericht implementatieplan waarbij onze adviseurs sturing geven om tot het gewenste resultaat te komen.
Team project start up
Hoe neem je teamleden mee in een nieuw programma, project of vraagstuk? En hoe zorg je voor meer betrokkenheid, kwaliteit en snelheid?
De Action Learning Coach faciliteert het doorleven van de opdracht, elkaar beter leren kennen en het leerproces van het team. Dit wordt gedaan aan de hand van de inhoud van de opdracht, hoe de uitvoer zo goed mogelijk te organiseren is, de invloed van de externe dynamiek op de opdracht en hoe samenwerking binnen het team te optimaliseren is. De teamleden krijgen handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan, alles is direct gekoppeld aan de eigen praktijk. De teamleden gaan weg met een plan hoe ze de opdracht met elkaar zo succesvol mogelijk willen uitvoeren.
Deelnemers: de leden van het team, progr. en project man, 4-8
Duur: 1-3 dagen
Frank Campman
Employee-insight-dashboard
Gezondheid is cruciaal voor duurzame inzetbaarheid en een goede werk-privébalans. Onze 'Fit-4-Future'-visie benadrukt een evenwichtige fysieke, mentale en spirituele balans. Onze wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor Human-Capital-Metrics (HCM) bevordert duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie. Hoofdlijnen:
- Management Workshop over HCM: inzicht in de wetenschap en praktijk van HCM.
- Introductieworkshop en Digitale-Data-Kluis: deelnemers krijgen een introductieworkshop en toegang tot hun Digitale-Gezondheids-Data-Kluis
- Gezondheidsmonitoring via AI-Facescan: maandelijkse AI-gezichtsscan met 35 gezondheidsindicatoren voor persoonlijk inzicht en advies.
- Organisatiedashboard: anoniem dashboard met stoplichtmodel (groen/oranje/rood) toont gezondheidsrisico's.
- Boekingsmogelijkheden binnen het Portaal: afspraken met coaches, mentoren en bedrijfsartsen kunnen worden geboekt, configureerbaar in overleg met de organisatie.
Het portal kan worden uitgebreid met aanvullende indicatoren voor duurzame inzetbaarheid. Rapportages, volledige anoniem, zijn flexibel samen te stellen.
Leerwerkplaats actieleren
Wat werkt wel en niet bij duurzame inzetbaarheid in je organisatie? Via deze methodiek gaan jullie via actieleren en actieonderzoek aan de slag met verschillende interventies.
De interventie start met een korte scan. In bijeenkomsten gaan we met sleutelhouders van de organisatie aan de slag. We komen samen tot een gedeelde visie op duurzame inzetbaarheid, creëren we draagvlak voor een aanpak en gaan we aan de slag met (maatwerk)oplossingen. De organisatie krijgt een train de trainer aanpak.
Duur: 3-4 bijeenkomsten
E-coaching
Persoonlijk, verbindend en impactvol. Deze e-coaching wordt ingezet voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, tijdens re-integratie en bij loopbaanvragen. De coaching verbetert vitaliteit, werkplezier en effectiviteit van medewerkers met als gevolg een positief werk- en leerklimaat. Verzuim vermindert en arbeidsproductiviteit neemt toe.
Deze interventie biedt medewerkers directe positieve en inspirerende ervaringen tijdens de sessies. Dit wordt vertaald naar oefeningen in de praktijk tussen de sessies door. De coach houdt het lijntje kort, volgt het proces en moedigt aan. De aanpak is flexibel, online als het kan en op locatie als het moet. Er wordt geluisterd naar de medewerker en gewerkt met wat zich in het moment aandient.
Duur: maximaal 4 sessies, tenzij anders afgesproken
Deelnemers: zorgmedewerkers (ook in opleiding), staf, management en bestuur